Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2007

1 ΔΙΣ. ΔΕΝΤΡΑ!

Να λοιπόν που οι πολίτες του κόσμου κάνουν το καθήκον τους και σηκώνονται από τον καναπέ (αν και τα πιο κάτω στοιχεία δείχνουν ότι καναπέδες δεν υπάρχουν πάντα διαθέσιμοι...): 1 δισεκατομμύριο δέντρα φυτεύτηκαν σε όλο τον κόσμο το 2007 για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την αποκατάσταση οικοσυστημάτων!

Όπως ανακοίνωσε το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) , η προσπάθεια που ξεκίνησε με το «Κίνημα της Πράσινης Ζώνης», το μεγαλύτερο πρόγραμμα δενδροφύτευσης στην Αφρική (για το οποίο η εμπνευστής του, η Κενυάτισσα οικολόγος Ουανγκάρι Μαατάι, τιμήθηκε το 2004 με το Νόμπελ Ειρήνης) έφτασε φέτος σε αυτά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Πιο εντυπωσιακό είναι όμως το γεγονός ότι "πρωταθλητές" στην δεντροφύτευση ήταν οι αναπτυσσόμενες χώρες (οι χωρίς καναπέδες που λέγαμε...): η Αιθιοπία και το Μεξικό φύτεψαν 700 εκατ. και 217 εκατ. δέντρα αντίστοιχα...
Ψηλά στη λίστα βρίσκονται επίσης η Τουρκία με 150 εκατ., η Κένυα με 100 εκατ., η Κούβα με 96,5 εκατ. και η Ρουάντα με 50 εκατ. δέντρα.

Όπως είπε ο διευθυντής του UNEP Achim Steiner, «εκατομμύρια αν όχι δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θέλουν να σταματήσει η ρύπανση και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος και σήκωσαν τα μανίκια και λέρωσαν τα χέρια τους για να το αποδείξουν».

Και τώρα εμείς: η Μάκιστος, η Καλίδονα, η Αρχαία Ολυμπία (εμπρός αρχαιολάτρες μου!), τα χωριά της Εύβοιας και όπου αλλού κάηκαν δάση μας περιμένουν να σηκωθούμε από τον καναπέ...


πηγή: in.gr, UNEP

8 σχόλια:

Marialena είπε...

Αγαπητέ μου Τσότσο, σ' ευχαριστώ και πάλι για την καλή σου διάθεση και για το link που ανέφερες πως έβαλες στη σελίδα μου.

Το ενδιαφέρον μου για το περιβάλλον προβάλλει περισσότερο ως ιδανικό και όχι επειδή έχει να κάνει με την επαγγελματική μου ιδιότητα. Το προφίλ μου το γράφω στα αγγλικά επειδή η σελίδα μου ξεκίνησε κατ' αρχήν ως διεθνής και συνεχίζει έτσι.

Ναι η ανακύκλωση με ενδιαφέρει και την εφαρμόζω ως οικιακός καταναλωτής. Θα χαρώ να επεκταθούμε επί του θέματος, όπως και να δημοσιεύσεις τις φωτογραφίες που θα τραβήξει η σύζυγός σου προβάλλοντας την ελπίδα στα απανθρακωμένα εδάφη.

Θα χαρώ να συνεχιστεί η επικοινωνία μας και η ανταλλαγή απόψεων στα θέματα που μας αφορούν.

Να είσαι καλά και αν παίζεις τέννις, αυτό είναι κοινό μας χόμπυ!

Χαιρετισμούς!

τσότσος είπε...

Φίλη Μαριαλένα, βγάζεις εξαιρετική "αύρα" με τα γραφόμενά σου (λογικό: είσαι γυναίκα, όχι σαν εμάς τους άντρες που είμαστε λίγο "μπρούτοι"...).
Έβαλα σαν link το whispering-planet, έχεις και άλλη σελίδα;
Εγώ παίζω τένις στου Παπάγου, εσύ;
Η Άννη, η γυναίκα μου (γράφει και εκείνη στο blog) θα δημοσιεύσει τις φωτογραφίες στο site της (www.photo.aa-informatics.gr) και τις πιο χαρακτηριστικές στο blog.
Όσον αφορά την ανακύκλωση, οι μπλε κάδοι που υπάρχουν στους περισσότερους Δήμους δέχονται κάθε είδους συσκευασία: εκτός από τις κλασσικές (μπουκάλια, χαρτοκιβώτια κλπ.) μπορείς να ρίχνεις και μπουκαλάκια από αρώματα (θάχεις φαντάζομαι πολλά...), γυάλινα βάζα, άδεια σωληνάρια κλπ. Το σωστό είναι να έχουν ξεπλυθεί λίγο, όχι όμως με σπατάλη νερού γιατί τότε γίνεται αντιπεριβαλλοντική η κατάσταση "as a whole"...Μην ξεχνάς και τις μικρές μπαταρίες να τις πετάς στους κυλινδρικούς κάδους με το σήμα ΑΦΗΣ που θα βρεις σε super markets, σχολεία, καταστήματα ηλεκτρονικών κλπ. Αυτές στέλνονται για ανακύκλωση στο εξωτερικό (είναι επικίνδυνα απόβλητα).
Αν σε ενδιαφέρει,δες αν μπορείς/ θέλεις να βοηθήσεις στην αναδάσωση, τόσο στην Ηλεία ή και αλλού, θέλω και εγώ να βοηθήσω π.χ. για την καημένη την Πάρνηθα (εκτός από την Ηλεία). Αν έχεις υπόψη σου κάποια εθελοντική ομάδα πες μου.
Καλό βράδυ!

Αννη είπε...

Άντε βρε παιδιά να κάνουμε κάτι όλοι μας! Με την αναδάσωση θα βοηθήσουμε κι εμείς τον τόπο μας κι όχι με τις μεγάλες κουβέντες των ελληναράδων...! Άντε να δούμε πότε θα πάμε στα καμένα χώματά μας να βάλουμε ένα δενδράκι.

fisherman είπε...

Χαλάω το κλήμα αλλά ο μόνος τρόπος για σηκώσεις το Έλληνα από την Τατιάνα είναι να του πείς ότι μετά την δεντροφυτεύση θα του δόσεις μία μεζονέτα δώρο διπλα στα δεντράκια. Αν δεν δούμε την καταστροφή στο σπίτι μας δε κουνιόμαστε

Marialena είπε...

Χαίρομαι που σας ξαναβρίσκω και ανταπαντώ στη φιλόξενη σελίδα σας Τσότσε και Άννυ!

Οι συμβουλές σου για την ανακύκλωση είναι πολύ σημαντικές και ας μην ξεχνιόμαστε όσον αφορά τον διαχωρισμό των απορριμάτων και την απόρριψή τους στους μπλε κάδους. Αυτά τα πράγματα πρέπει να διαδίδονται, να μαθαίνουν οι νεότεροι και να υπενθυμίζονται στους μεγαλύτερους. Γιατί να μην ετοιμάσεις ένα σχετικό αφιέρωμα στη σελίδα σας σχετική με το θέμα?

Τέννις παίζω στη περιοχή του Χαϊδαρίου όταν μου δίνεται η ευκαιρία, στις αθλητικές εγκαταστάσεις του δήμου. Δεν είναι ένα συναρπαστικό άθλημα το τέννις?

Τα λινκς για τις προσωπικές μου σελίδες είναι τα εξής:

Marialena's Moments:
http://marialena.blogspot.com &

The Write Stuff! by Marialena (ποίηση):
http://marialena1.blogspot.com

Για την αναδάσωση έχω να σας προτείνω αγαπητοί φίλοι να παρακολουθείτε τις καμπάνιες του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ που συχνά εξορμεί γι' αυτόν τον σκοπό και έχει θέσει υπό την αιγίδα του τον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας.

Χάρηκα και να είστε καλά, Μ.

Marialena είπε...

Α! και κάτι ακόμα...

Εχουμε δημιουργήσει ένα όμορφο συλλογικό ιστολόγιο με τίτλο Ανώνυμοι Μελαγχολικοί. Σας παρακαλώ διαβάστε το και αν σας ενδιαφέρει να συμμετέχετε και εσείς στη σελίδα αυτή, σας παρακαλώ να μου αποστείλετε το e-mail σας στο δικό μου που θα βρείτε στο προφίλ μου, για να μπορέσω ως διαχειρίστρια να σας απευθύνω πρόσκληση.

Αναμένω τις εντυπώσεις σας, Άννυ και Τσότσε, χαιρετισμούς, Μ.

τσότσος είπε...

Ευστοχότατος, αγαπητέ "ψαρά", μήπως θα ήταν και αυτό μια λύση δηλαδή να γίνεται πρόσκληση για αναδάσωση και κάθε, ας πούμε 20 στρέμματα, να κληρώνεται και το δικαίωμα για 1 μαιζονέττα; Θα έβλεπες τότε στρατιές Ελλήνων να παίρνουν τις τσάπες και να πρασινίζουν την Ελλάδα...

τσότσος είπε...

Αγαπητή Μαριαλένα, η σελίδα σου marialena's moments έχει ήδη καταγραφεί στο blog.
Πολύ καλή η ιδέα σου για την ανακύκλωση, θα το προγραμματίσω για τις επόμενες ημέρες. Ελπίζω μόνο να μη βγει πολύ τεχνοκρατικό το κείμενο...