Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009

ΤΟ ΠΙΟ ΣΥΝΤΟΜΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ: ΔΑΝΕΖΙΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ...




Όπως γράφουν σοβαρές δημοσιογραφικές πηγές (π.χ. το γερμανικό SPIEGEL), βασική αιτία της διαφαινόμενης αποτυχίας της διάσκεψης για το κλίμα στην Κοπεγχάγη είναι η πλήρης αποτυχία των οικοδεσποτών και προεδρευόντων Δανών να καθοδηγήσουν τις συζητήσεις με ευελιξία, φαντασία, ρεαλισμό και "μαγκιά"...

Και σκέφτομαι:

Καλά, ποιος αποφάσισε να αναθέσει στη Δανία την διοργάνωση αυτής της τόσο σημαντικής και πολυδιαφημισμένης συνδιάσκεψης, στην οποία όλος ο κόσμος είχε επενδύσει τόσες προσδοκίες ότι επιτέλους θα κατέληγαν οι πάντες σε σωτήριες για το μέλλον του πλανήτη μας αποφάσεις;; Μάλλον κάποιος αδαής που δεν είχε ιδέα για τον χαρακτήρα των Δανών...

Έτυχε να ζήσω και να δουλέψω για 4 χρόνια στη Δανία και νομίζω ότι τους γνώρισα αρκετά καλά...

Λοιπόν:

Είναι ένας από τους πιο αλαζονικούς και ξεροκέφαλους λαούς που έχω γνωρίσει, καθόλου ευέλικτος, ξερόλας, ιμπεριαλιστής στη νοοτροπία αφού οι Δανοί πιστεύουν ότι ΟΛΑ τα κάνουν σωστά, ΟΛΟΙ οι άλλοι μόνο να μάθουν έχουν από αυτούς ενώ οι ίδιοι δεν έχουν καμιά διάθεση να μάθουν από άλλους (καμιά σχέση π.χ. με τους πιο ανοικτούς Σουηδούς).

Ο Δανός πιστεύει ότι ζει στην ωραιότερη/καλύτερη χώρα του κόσμου (όχι μόνο λόγω των κοινωνικών επιτευγμάτων του), διαφημίζει τις γκρίζες ακτές της Κοπεγχάγης σαν "όνειρο" ("τύφλα να'χει η ιταλική Ριβιέρα" γράφει επίσημος ταξιδδιωτικός οδηγός τους!), εκθειάζει την νυσταλέα πρωτεύουσά του (όπου μετά τις 9 το χειμώνα δεν βρίσκεις να φας...) σαν "την πόλη που δεν κοιμάται ποτέ" (επειδή έχει αλυσίδα ψιλικατζίδικων που μένουν όλο το 24ωρο ανοικτά) και είναι περήφανος για την ωμή ρέγγα που τρώει... Άσε που λιώνει για τη βασίλισσά του περισσότερο ίσως και από τον Εγγλέζο!

Αν μάλιστα κάνεις το λάθος να έχεις αντίθετη με αυτόν γνώμη σε τεχνικά επαγγελματικά θέματα, τότε μαύρο φίδι σ'έφαγε: ούτε μαθηματική απόδειξη δεν δέχεται καλά-καλά και, αν δεν μπορεί να κάνει αλλιώς, θάβει τη δική σου άποψη (το ένοιωσα στο πετσί μου...).

Προς Θεού, δεν θέλω να πω ότι δεν είναι προοδευμένη χώρα με εξαιρετικές επιδόσεις ιδιαίτερα σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος και καλή οργάνωση κοινωνίας και οικονομίας, αλλοίμονο!

Όμως επί του προκειμένου, οι περισότεροι θαμπώθηκαν από τις ζηλευτές πράγματι περιβαλλοντικές της επιδόσεις και της ανέθεσαν την διοργάνωση της συνδιάσκεψης, υποτιμώντας όμως τον χαρακτήρα των κατοίκων της (που κατ'επέκταση θα αντικατοπτρίζεται και στους πολιτικούς τους που είχαν τελικά την ευθύνη των διαπραγματεύσεων) που, όπως φαίνεται, ήταν σημαντικός παράγων της αποτυχίας:

Φαντάζομαι ότι θα έφτιαξαν τα σχετικά κείμενα όπως τους φώτισε η εξ αποκαλύψεως αλήθεια που νομίζουν ότι κατέχουν και θα τα πέταξαν στα μούτρα των συμμετεχόντων σε στυλ "take it or leave it"...

Εμ, δεν αναθέτεις τη διενέργεια διαπραγματεύσεων σε "ξερόλες τοίχους" διάολε!

8 σχόλια:

Αννη είπε...

Το περίεργο είναι ότι κανείς Έλληνας δημοσιογράφος δεν τολμάει να αρθρώσει κακή κουβέντα για τους Δανούς. Κανείς έλληνας γενικότερα δεν δέχεται κουβέντα εναντίον των σκανδιναβών.. Οι δανοί όμως όλα τα σφάζουν, όλα τα μαχαιρώνουν. Το 2003 δεν δέχονταν κουβέντα, πίστευαν ότι δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε ολυμπιακούς αγώνες γιατί είμαστε μικρή χώρα, "εδώ μια αμερική δεν κατάφερε να πετύχει στους ολυμπιακούς αγώνες της, θα πετύχετε εσείς;" έλεγαν.
Αυτά για να βλέπουμε πόσο ηλίθια φέρεται η "διεθνής κοινότητα" μπροστά στην οποία στεκόμαστε σούζα... Κούνια που μας κούναγε!

NdN είπε...

Δεν έχω δουλέψει με Δανούς οπότε δεν μπορώ να εκφράσω γνώμη φίλε μου Τσότσο. Πάντως είχα δύο συμφοιτήτριες που κολάζανε και τον Πάπα!

Καλό σου Σαββατοκύριακο!

τσότσος είπε...

Μάλλον εξαίρεση θα ήταν, φίλε μου Νίκο, γιατί ενώ είναι όμορφες, έχουν κάτι το παιδικό πάνω τους και ελάχιστη γυναικεία γοητεία που μάλλον θα άφηνε αδιάφορο τον Πάπα...
Καλό Σαββατοκύριακο, καλές γιορτές να περάσεις (κατά Θεσσαλονίκη μεριά έτσι;)

Nikos Lioliopoulos είπε...

Τελικα μοιάζουμε πολυ ως λαος με τους Δανους! Να γιατι ο Γιωργος θελει να μας κανει Δανια του νότου!

τσότσος είπε...

Μπράβο βρε Νίκο, μεγάλη αλήθεια είπες, τους μοιάζουμε στον ξερολισμό, όμως έχουμε ευελιξία σκέψης και, όταν παραμερίζουμε τον απύθμενο εγωισμό μας, αλλάζουμε, αν χρειαστεί, ρότα.
Αυτοί με τίποτα!
Καλή κυριακή, καλή εβδομάδα, καλά Χριστούγεννα!

MUSIC BODIES είπε...

ξερολισμός ε?...και εσύ που το ξέρεις????....

καλημέρα :)

τσότσος είπε...

@ MUSIC BODIES,

Το έζησα φίλε μου επί 4 χρόνια στην Κοπεγχάγη... Στην αρχή το θεώρησα μεμονωμένο περιστατικό, η συνεχής επανάληψή του όμως με ΟΛΟΥΣ με τους οποίους συναναστράφηκα/ δούλεψα με οδήγησαν στο προαναφερόμενο συμπέρασμα...
Καλημέρα και σε σένα :))

katerina είπε...

Μμμμμ εξαιρετικά τα μελομακαρονα Αννη μου. Ναι, και ένα ποτηράκι κόκκινο θα το πιώ. Στην υγεία σας. Καλά Χριστουγεννα!!!