Τρίτη 25 Μαρτίου 2008

ΕΙΔΑΤΕ ΝΑ ΒΡΑΒΕΥΟΝΤΑΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ...;;

Ελάχιστα παρακολούθησα εχθές την τελετή αφής της ολυμπιακής φλόγας στις ειδήσεις του κρατικού καναλιού. Το μετάνιωσα... συγχύστηκα πάλι όταν είδα ότι βράβευσαν κάποιους ανθρώπους για την ανάπλαση, λέει, του φυσικού περιβάλλοντος της Αρχαίας Ολυμπίας. Προσέξτε τι είπαν: όχι την ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ανάπλασης αλλά την ΑΝΑΠΛΑΣΗ.

Η λέξη ΝΤΡΟΠΗ με δέκα θαυμαστικά βγαίνει από το στόμα μου! Χίλιες φορές ντροπή!!!

Ήμουνα στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας ένα μήνα πριν (23-26/2) και ήταν η δεύτερη φορά που επισκέφθηκα τον πονεμένο τούτο τόπο. Φυτεύσαμε μαζί με μερικούς ακόμα εθελοντές μερικά δενδράκια μπας και δει μιαν άσπρη μέρα αυτός ο τόπος που βιάζεται κατ'εξακολούθηση από τους ίδιους τους κατοίκους του... Εκτός, λοιπόν, από τα περίφημα κορμοδέματα (έκοψαν τους καμένους κορμούς και τους τοποθέτησαν κάθετα στην πλαγιά για να εμποδίσουν την κατολίσθηση του εδάφους), το κράτος και οι συλλογικοί φορείς δεν έχουν κάνει καμιά μαζική κίνηση για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος.

Προσπαθώντας να αποκαταστήσω μερικούς από τους ανθρώπους που πραγματικά αγαπούν τον τόπο τους και ειλικρινά προσπαθούν να τον αναπλάσουν, ας δώσω τα δικά μου βραβεία:


Η κ.Έλκε Σπηλιοπούλου, μόνιμος κάτοικος Αρχαίας Ολυμπίας, εργαζόμενη μητέρα και γιαγιά, ίδρυσε τον Φυσιολατρικό Πολιτιστικό Σύλλογο Αρχαίας Ολυμπίας, υιοθέτησε τον λόφο της Γαλανής, ανέθεσε την μελέτη αναδάσωσης του λόφου στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών και φέτος οργάνωσε ομάδες εθελοντών που δενδροφύτευσαν γύρω στα 2000 δενδράκια. Τώρα παλεύει για την επιβίωση των δενδρυλίων παρακαλώντας τον τοπικό δήμαρχο να στείλει ανθρώπους να τα ποτίζουν μια φορά στο τόσο...

Η κ.Ελένη Γαζή, πρόεδρος της εθελοντικής οργάνωσης ΕΛΙΞ με 20 χρόνια εθελοντικής εργασίας στην πλάτη της, οργάνωσε τους εθελοντές από Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα που δενδροφύτευσαν στην Αρχαία Ολυμπία στις 23-25 Φεβρουαρίου 2008.

Οι εθελοντές της ΕΛΙΞ έρχονται κάθε χρόνο στην περιοχή για δενδροφύτευση και τα δενδράκια που είχαν φυτεύσει πέρυσι τον Φεβρουάριο κατακάηκαν από τις φλόγες του Αυγούστου... Αλλά οι εθελοντές έχουν ψυχή και δεν χάνουν το κουράγιο τους!


Δεν ξεχνάω τους μαθητές της Στ' τάξης του δημοτικού σχολείου Πελοπίου που φύτευσαν 320 δένδρα στις 14 Φεβρουαρίου!

Που είναι αυτές οι παιδικές μορφές στη χθεσινή βράβευση από τον υπουργό Πολιτισμού κ.Λιάπη;
Η τηλεόραση έδειξε να βραβεύονται επώνυμοι και οι πυροσβέστες που έτσι κι αλλιώς το καθήκον τους έκαναν πέρυσι τον Αύγουστο... Ποιούς προβάλατε κύριοι της ΕΡΤ; Οι πράγματι ηρωικές μορφές της Έλκε, της Ελένης και των παιδιών θα είχαν απείρως μεγαλύτερο συμβολισμό από οποιονδήποτε επώνυμο που, επίσης δίκαια, βραβεύτηκε! Πώς ζητάτε να κινητοποιηθεί το εθελοντικό κίνημα όταν απωσιωπάτε τις ανιδιοτελείς προσπάθειες των εθελοντών;

Γεμίσαμε αποκαήδια σ'αυτή τη χώρα... Και όμως ξεχνάμε αυτούς που ματώνουν για να την πρασινίσουν: Το χαμόγελο της κοπέλλας, εγκύου 4 μηνών (!), που "χαϊδεύει" με το βλέμμα της το "παιδί" της, το δεντράκι της, είναι "όλα τα λεφτά" κ. Λιάπη!!
Η τελετή της αφής για τους ολυμπιακούς αγώνες σε μια δικτατορική χώρα μας μάρανε...

8 σχόλια:

NdN είπε...

Πιστεύω τη διαφορά την κάνουνε οι άνθρωποι που προσφέρουν από ανιδιοτέλεια. Γι αυτό το λόγο δεν έχουν και τρέλα να βραβευτούν. Κόμα και να τους καλούσαν θα είχαν κάτι συμαντικότερο να κάνουν.

Την καλησπέρα μου.

NdN είπε...

"Ακόμα" και "σημαντικότερο"!!

Ο δαίμων του πληκτρολογίου φίλε τσότσο!

Καλό βράδυ!

τσότσος είπε...

Τελικά μάθαμε Νίκο ότι, οι δύο κυρίες-εθελοντές βραβεύτηκαν σε εκδήλωση της Ολυμπιακής Ακαδημίας, η ένσταση όμως στοχεύει στην ΕΡΤ που δεν έδειξε τίποτα.

Grammateas είπε...

Μπράβο στα παιδιά που έκαναν τον κόπο να συμμετάσχουν στη δεντροφύτευση. Γιατί όλοι μιλάμε αλλά λίγοι σηκώνονται να πάμε...

τσότσος είπε...

Φαντάσου Γραμματέα, ότι η έγκυος κοπέλλα της φωτογραφίας σκαρφάλωνε σε απόκρημνες πλαγιές για να φυτέψει τα δεντράκια με κίνδυνο να γκρεμοτσακιστεί. Άλλη εθελόντρια ήλθε αεροπορικώς από Θεσσαλονίκη...
Μπράβο σε τέτοιους ανθρώπους!

makistos είπε...

Και να σκεφτείτε πως οι υλοτόμοι είναι ακόμη απλήρωτοι!Όσο για την Ολυμπιακή Φλόγα, πίστεψέ με σαν παλιά αθλήτρια το μόνο που βλέπω είναι την ρομαντική πλευρά των Ολυμπιακών, γιατι όντως όλα έχουν ξεπουληθεί!
Η αναδάσωση σε εμάς είναι ανάγκη στην Ολυμπία εκτός απο ανάγκη (φυσικά αφού την έκαψαν) ήταν και P. R η εληνιστί Δημόσιες Σχέσεις, και μιλάω για την κρατική κίνηση αναδάσωσης οχι για τους εθελόντες που σωστά έπραξαν!Αφού είχαν την δυνατότητα μπράβο τους,έλα που σε εμάς δεν μπορούμε ούτενα κάνουμε, αυτό αφού δεν έχουν κοπεί τα δένδρα!!

τσότσος είπε...

Μαρία καλημέρα!
Περιμένουμε το σινιάλο σου πότε θα είστε έτοιμοι για αναδάσωση στη Μάκιστο.
Συμφωνώ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και επαυξάνω ότι είναι απαράδεκτο να γίνονται σε μια δικτατορική χώρα.
Χαιρετισμούς πολλούς στους γονείς σου.
τσότσος/άννη

Ανώνυμος είπε...

www.elix.org.gr