Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2007

"ΤΙ ΧΡΕΙΑΝ ΕΧΟΜΕΝ ΜΑΡΤΥΡΩΝ;"


Αντιγράφω από ΤΑ ΝΕΑ:


"Σκοτεινό είναι το παρελθόν του επιτρόπου Μεταφορών Ζ. Μπαρό, που επιδιώκει να λειτουργήσει ως «Προκρούστης» για την Ολυμπιακή. Στέλεχος της γαλλικής Δεξιάς, μεσουράνησε στη γαλλική πολιτική ζωή επί των κυβερνήσεων Σιράκ, καθώς ήταν ένας από τους στενότερους συνεργάτες του. Διετέλεσε γραμματέας του κόμματος Κέντρο των Κοινωνικών Δημοκρατών και για μια περίοδο ήταν υπουργός Εργασίας. Η απότομη προσγείωση του κ. Μπαρό ήρθε στις 23 Φεβρουαρίου 2000, όταν το Πλημμελειοδικείο Παρισιού τον καταδίκασε μαζί με άλλα δύο στελέχη του ιδίου κόμματος για την παράνομη χρηματοδότησή του με 24,7 εκατ. γαλλικά φράγκα. Το μαύρο πολιτικό χρήμα προερχόταν από εταιρείες κατασκευών και real estate και τα ποσά μεταφέρθηκαν σε ελβετικές τράπεζες. Το δικαστήριο καταδίκασε τον κ. Μπαρό σε ποινή φυλάκισης 8 μηνών και διετή στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων. Ωστόσο, η ποινή της φυλάκισης δεν επιβλήθηκε ποτέ, καθώς ο Ζακ Σιράκ τον «αμνήστευσε» βάσει νόμου που ο ίδιος είχε ψηφίσει το 1995, με το πρόσχημα δήθεν «να διαφυλαχθεί το κύρος των πολιτικών της Γαλλίας».

Με την προεδρική «αμνηστία» ο κ. Μπαρό γλίτωσε τη φυλακή και διατήρησε λευκό το ποινικό του μητρώο, ενώ στη συνέχεια με βάση την απόφαση για τη χορήγηση αυτής της περίεργης αμνηστίας απαγορεύθηκε στον γαλλικό Τύπο να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στην καταδίκη του στενού συνεργάτη του κ. Σιράκ! Παρά το «μέτρο» αυτό, η πολιτική καριέρα του κ. Μπαρό στο Παρίσι φαινόταν καταδικασμένη. Έτσι, η μετακόμιση στην ευρωπαϊκή αρένα θεωρήθηκε σχεδόν μονόδρομος ώστε να αρχίσει ο κ. Μπαρό νέα καριέρα σε καινούργιο περιβάλλον.

Τον Νοέμβριο του 2004, λίγο πριν ο κ. Μπαρό παρουσιαστεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να πάρει την καθιερωμένη ψήφο εμπιστοσύνης, ο βρετανικός Τύπος δημοσιοποίησε το όλο θέμα της εμπλοκής του σε υπόθεση διαφθοράς και παράνομης χρηματοδότησης του κόμματος του Ζακ Σιράκ. Έτσι, η κριτική των ευρωβουλευτών για τα πρόσωπα που στελέχωναν τη νέα Κομισιόν, ιδιαίτερα για τον Ζακ Μπαρό, ήταν έντονη. Ο Βρετανός ευρωβουλευτής Νίγκελ Φαρέιτζ κατηγόρησε ανοιχτά τη γαλλική κυβέρνηση ότι είχε αποκρύψει σκοπίμως από την Ε.Ε. το παρελθόν του κ. Μπαρό και αποκάλεσε τους υποψήφιους επιτρόπους «ψεύτες, απατεώνες και πολιτικά αποτυχημένους». Εκτός του κ. Φαρέιτζ, και ο αρχηγός του κόμματος των Βρετανών Φιλελευθέρων Γκράχαμ Γουάτσον επιτέθηκε προσωπικά στον κ. Μπαρό.

Ακολούθησαν και άλλοι ευρωβουλευτές που ζήτησαν την απομάκρυνση του κ. Μπαρό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ωστόσο, ο κ. Μπαρόζο τον κάλυψε πλήρως, υποστηρίζοντας ότι και ο ίδιος δεν ήξερε τίποτα για τη... γαλλική υπόθεση. Επίσης, ο δικηγόρος του κ. Μπαρό ισχυρίστηκε ότι ο πελάτης του είχε λευκό ποινικό μητρώο, ότι το δικαστήριο δεν του απαγόρευσε να αναλάβει κάποιο αξίωμα και πως το σκάνδαλο δεν αφορούσε τον ίδιο αλλά το κόμμα του. Έτσι, ο κ. Μπαρόζο δήλωσε πλήρη εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του κ. Μπαρό.

Ο Γάλλος επίτροπος ζητεί επίμονα «το 60% του έργου της σημερινής Ολυμπιακής να περάσει στους ανταγωνιστές της ως αποζημίωση, επειδή όλα αυτά τα χρόνια αγωνίζονταν να επιβιώσουν χωρίς κρατικές επιδοτήσεις»!

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, συγκεκριμένα το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΛΑΟΣ, κατηγορούν ευθέως την κυβέρνηση ότι «δεν είναι δυνατόν να υποτάσσεται με τόση ευκολία για το θέμα της Ολυμπιακής στις πιέσεις ενός επιτρόπου, ο οποίος δεν είναι αμέμπτου ηθικής». Μάλιστα ο κ. Αλ. Αλαβάνος, με μακρά θητεία στο Ευρωκοινοβούλιο, προχώρησε ακόμα παραπέρα, ζητώντας «να ερευνηθεί εάν για την υπόθεση της Ολυμπιακής υπήρξε χρηματισμός του κ. Μπαρό ή συνεργατών του»."

Τρεις επισημάνσεις:


  1. Θαυμάστε "επίπεδο" πολιτικής ζωής στη Γαλλία όμοιο (;) ή πολύ χειρότερο από το δικό μας (δεν θυμάμαι να στάλθηκε Έλληνας πολιτικός σε τέτοια ευρωπαϊκή θέση ευθύνης βαρυνόμενος με τέτοιες κατηγορίες...)

  2. Ελευθερία του Τύπου;

  3. Απουσιάζει το ΚΚΕ από τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης (ΓΙΑΤΙ;)


Καημένη Ελλάδα, σέρνεσαι από κομπλεξικούς νεοφιλελεύθερους "managers" και "φερέλπιδες" πολιτικούς που στο DNA τους είναι γραμμένο το δόγμα της υποταγής στα κελεύσματα των βαρωνογιάπηδων των Βρυξελλών...


Καημένη Ολυμπιακή, δεν σου φτάνουν οι σημερινοί "ριψάσπιδες" και οι χτεσινοί "διαχειριστές", έπεσες και στο στόμα των "άσπιλων" (τρομάρα τους...) Ευρωπαίων...


Και οι νησιώτες μας κρέμονται από τα λαβωμένα φτερά σου...

33 σχόλια:

αντωνης είπε...

Καλησπερα τσοτσος
Παιρνοντας αφορμη απο το τελευταιο σου σχολιο για τους νησιωτες, και συνεχιζοντας κατι που εγραψα σε αλλο δικο σου ποστ για τη συλλογικοτητα, να σου πω κατι που ειπα τηλεφωνικα πριν λιγες μερες οταν συζητουσα για το θεμα της Ολυμπιακης
"Για μενα, ειπα, το πρωτο που περιμενω να δω και ειναι φυσικο να γινει, ειναι να ξεσηκωθουν ΟΛΟΙ οι κατοικοι των νησιων εναντια στο κλεισιμο της μονης εταιρειας που συνδεει τον τοπο τους με την Αθηνα".
Και εννοω οτι εγω αυτο θα εκανα αν ημουν στη θεση τους. Τι περιμενουν δλδ αυτοι οι ανθρωποι και δεν αντιδρουν; Και αν οχι οι απλοι πολιτες, οι εκπροσωποι τους στους δημους και στις νομαρχιες μηπως επρεπε να ειναι μπροστα; Αν δεν ειναι ουτε σε παρομοιες περιπτωσεις, τοτε τι κανουν;

Αναρωτιεμαι πολλες φορες μηπως ειμαι πολυ αιθεροβαμων, αλλά εγω αυτο περιμενω. Αλλά μαλλον δεν θα γινει.

Καλο βραδυ!

τσότσος είπε...

Καλησπέρα και σε σένα Αντώνη.
Νομίζω ότι έχουν "δηλητηριαστεί", όπως οι περισσότεροι από μας, από την πολυετή προπαγάνδα περί σπάταλης Ολυμπιακής που δήθεν θα αντικατασταθεί από πιο "ανταγωνιστικές", "υγιείς" εταιρείες που θα τους προσφέρουν καλύτερες και φθηνότερες υπηρεσίες...
Κοντόφθαλμοι τοπικοί άρχοντες που θα καταλάβουν τί είχαν και τί έχασαν αν (απευκτέον) κλείσει η εταιρεία...
Πώς σου φαίνεται η "ενάρετη" πολιτική ζωή στας Ευρώπας;
Καλό βράδυ και σε σένα!

αντωνης είπε...

Πρωτα απ' ολα και καλυτερες και φθηνοτερες υπηρεσιες δεν γινεται. Εκτος αν ξερει καποιος να μου φερει ενα υπαρκτο παραδειγμα στη χωρα μας.
Πολλες φορες απαντω αρκετα σωβινιστικα σε παρομοιες ερωτησεις οπως η τελευταια. Αλλά με παρηγορει το γεγονος οτι σε αρκετες ευρωπαικες χωρες υπαρχουν ακομη ΠΟΛΙΤΕΣ που αντιδρουν. Και για να προχωρησω λιγο, θεωρω τραγικο να μην υπαρχει ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ στη χωρα μας. Ακουγα σημερα οτι πχ η τιμη της γαλοπουλας φτανει με "καπελλο" 100% απο τον παραγωγο στον καταναλωτη. ΗΜΑΡΤΟΝ!
Για μενα αυτο ειναι ισως το σημαντικοτερο θεμα που απασχολει ολους τους Ελληνες σημερα, η ακριβεια σε ολα. Εννοω το ζουνε στο πετσι τους. Γιατι μπορει να με απασχολει πχ. το θεμα της παιδειας, της υγειας και τοσα αλλα, αλλά δεν πληρωνω ας πουμε 300αρια το μηνα για την δωρεαν φροντιστηριακη παιδεια των παιδιων μου. Ενω την ακριβεια την βιωνουμε ολοι καθημερινα.
Καταληγω οτι ισως αυτα μας αξιζουν, και αυτα εχουμε.

katerina είπε...

Βρήκε ο Φίλιππος τον Ναθαναήλ. Η ιστορία της Ολυμπιακής είναι χρονικό προαναγγελθέντος θανάτου. Στο επιχείρημα ότι η Ολυμπιακή κοστίζει ακριβά στον έλληνα φορολογούμενο πρέπει πρώτα να εντοπισθεί η αιτία που συμβαίνει αυτό. Δηλαδή το δημόσιο management, όπου ο διευθύνων σύμβουλος διορίζεται απέτυχε. Άρα αντί να αναζητήσουμε ευθύνες στον ίδιο και σε αυτούς που τον διόρισαν απόφασίζουμε να ξεπουλήσουμε κοψοχρονιάς και ακόμα καλύτερα να ελευθερώσουμε στον ανταγωνιστή μας το πεδίο. Όσο για το παρελθόν του κ. Μπαρό......
Εγώ να σας ευχηθώ χτύπησα την πόρτα και ξεκίνησα τις μπουρδολογίες που λέει και ο φίλος μας ο άλαλος. Τσότσο, Άννη, καλές γιορτές, να περάσετε όμορφα.

Ανώνυμος είπε...

Ρε τσότσο, μετά φταίω έγώ που τα γράφω, και μου λέτε ότι βρίζω.

Μα, τι σχέση έχει το παρελθόν του επιτρόπου με τις προτάσεις του γιά την Ολυμπιακή? Το κακό (?) παρελθόν του απαξιώνει ΓΕΝΙΚΑ οτιδήποτε πει ή προτείνει? Τι μανία έχετε όλοι σας με αυτούς τους συμψηφισμούς?

Α, ξέχασα. Είναι δεξιός! Ε, τότε, δίκαιο έχεις. Αυτός έχει, σίγουρα, άδικο γιά όλα. Και χρόνια πολλά να σου πεί, άδικο θα έχει.

Ξύπνα, τσότσο!!!

Νέος χρόνος έρχεται, και συ κοιμάσαι ακόμα!

Χρόνια πολλά, καλές γιορτές (και μην φοβάσαι να τα δεχτείς. Δεν είμαι δεξιός!)

τσότσος είπε...

Απόλυτα συμφωνώ μαζί σου Αντώνη, δεν νομίζω ότι σε άλλα κράτη υπάρχει η δυνατότητα φθηνότερων και καλύτερων αεροπορικών υπηρεσιών (συνυπολόγισε το κόστος για μεταφορές στις άγονες γραμμές και το κόστος εκπαίδευσης για το υψηλό επίπεδο ασφάλειας της Ολυμπιακής).
Για το καταναλωτικό κίνημα, πάλι συμφωνώ μαζί σου: τί θα παθαίναμε αν κάναμε για 2 μέρες μποϋκοτάζ στα κρεατικά ή λαχανικά ή ή ή...Εδώ είναι το "μεγαλείο" του ελληνικού ωχαδελφισμού παρόλο που πονάει στην τσέπη...
Καλά να περνάς!

Αχ βρε Κατερίνα, μέσα στο μυαλό μας είσαι, προσυπογράφουμε και αυτές τις "μπουρδολογίες" σου.
Αν έχεις όρεξη, "ρίξε στίγμα" να τα πούμε από κοντά, εμείς κινούμαστε πολύ στο κέντρο της Αθήνας. Δεν βάζω mail για να αποφύγουμε "άλαλους". Το mail της Άννης (γυναίκα μου) θα το βρείς βλέποντας το post με τις φωτογραφίες της από την Ηλεία.
Καλά να περάσεις, καλά Χριστούγεννα, πάντα μαχητική και "αθυρόστομη", βαρεθήκαμε τις γλυκανάλατες "στρογγυλοποιήσεις" και τον καθωσπρεπισμό της σύγχρονης Ελλάδας.
Χαρήκαμε πολύ που σε γνωρίσαμε!

τσότσος είπε...

Όχι, Γιώργο, δεν σημαίνει ότι επειδή έχει κακό παρελθόν οπωσδήποτε προτείνει κακά πράγματα. Απλά με ενοχλεί η ακραία "καπιταλιστική" προσέγγισή του να κλείσει μια κρατική εταιρεία που, εκτός από την αναντίρητη κακοδιαχείριση, προσφέρει απόλυτη ασφάλεια και καλύπτει τις ελληνικές ιδιαιτερότητες (πολλά νησιά με αυξημένο κόστος). Με ενοχλεί επίσης που δείχνει να δέχεται τις πιέσεις των ανταγωνιστών της Ολυμπιακής και να "το παίζει" θεματοφύλακας της νομιμότητας (εδώ μπαίνει το κακό παερλθόν του: φοβούμενος ίσως ότι οι ανταγωνιστές τον "κρατάνε", υποκύπτει...). Με ενοχλεί ο φαύλος (αποδεδειγμένα σύμφωνα με το δημοσίευμα) να εμφανίζεται κήνσορας των "μπαγάσηδων" Ελλήνων που, στο τέλος-τέλος, έκαναν τις μπαγαποντιές με τις κρατικές ενισχύσεις για το καλό των νησιών μας.
Όσον αφορά τις θέσεις μου: έχω ψηφίσει και δεξιά και αριστερά, κλασσικός πραγματιστής είμαι και απεχθάνομαι την ανεξέλεγκτη εφαρμογή των κανόνων της αγοράς (που εφαρμόζεται τόσο από την ΕΕ όσο και από την ΝΔ).
Δεν κοιμάμαι λοιπόν, ούτε δαιμονοποιώ κάθε τι δεξιό. Και φυσικά δεν με ενδιαφέρει αν έίσαι δεξιός ή αριστερός...
Με ενοχλεί επίσης η ειρωνία...
Ξύπνιος είμαι, Γιώργο, και προσπαθώ κάθε χρόνο να γίνομαι καλύτερος έχοντας "ανοικτά" τα μάτια μου.
Καλά Χριστούγεννα και σε σένα!

OnWine είπε...

Φίλε τσότσο,

"...κι' άσε τον παλιόκοσμο να λέι... να λέει ότι θέλει...) έλεγε ένα παλιό τραγουδάκι.

Χρόνια πολλά, καλά Χριστούγεννα, και να περάσεις όσο γίνεται πιό καλά!

τσότσος είπε...

Καλά Χριστούγεννα Σχολιαστή μου, πολλές ευχές και σε σένα για υγεία και ευτυχία!

vagnes είπε...

Ελληνικος νεοφιλευθερισμος:
Οτι πουλιεται "εκμεταλευονται" τις προμηθειες...
Οτι δεν πουλιεται "εφευρισκουν" τα δομημενα ομολογα...
Μερες που ειναι χρειαζονται πολλα αποσιωπητικά...
Να ειστε ολοι καλα ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

τσότσος είπε...

Και το πρόβλημα, καλέ μου φίλε, είναι ότι "βρίσκουν και τα κάνουν" αφού δεν υπάρχει αντίπαλο δέος από την άλλη μεριά: δεν θέλω να ξαναμπώ στη συζήτηση περί ΓΑΠ αλλά εξοργίζομαι βλέποντας το σημερινό χάος και να μην υπάρχει αντίδραση (ο Καραμανλής ξέρει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει γιατριά, αφού ο κόσμος, καλώς/κακώς, δεν θέλει τον ΓΑΠ και έτσι δεν φοβάται τίποτα...)
Χρόνια πολλά!

ΚΡΑΝΙΩΤΗΣ Γ. είπε...

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!
ΥΠΕΡΟΧΟ BLOGG!

ΚΡΑΝΙΩΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

http://amorgos1962.blogspot.com/
http://neapolitiki2008.blogspot.com/
http://kraniotis.blogspot.com

τσότσος είπε...

Φίλε Γιώργο καλωσήλθες, σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, Χρόνια Πολλά και σε σένα!
Είσαι από την Αμοργό; Κινούμαι αρκετά στην περιοχή, ειδικά στα Κουφονήσια (πηγαίνω και χειμώνα...)

ΚΡΑΝΙΩΤΗΣ Γ. είπε...

οχι!
δεν ειμαι απο Αμοργο!
Η Αμοργος για μενα ειναι παρμενη απο το υπεροχο της αληθινης αμοργου αλλα κι απο το ποιημα του Γκατσου. Ενας δηλαδη "αχταρμας" που ειναι για μενα τροπος ζωης!

Ανώνυμος είπε...

Η Ολυμπιακή υπάρχει τρόπος να σωθεί.
Αλλά ήταν αποφασισμένο εδώ και χρόνια το μέλλον της.
Από τα 60 κοντά αεροπλάνα που είχε το 90 έμεινε με καμιά εικοσαριά τώρα. Αυτό δεν σας λέιε τίποτα;

Ανώνυμος είπε...

και χρόνια πολλά και από εδώ!

τσότσος είπε...

Ας γίνει, φίλε μου, ο περίφημος συμψηφισμός χρεών/κρατικών ενισχύσεων (να δούμε τί μένει υπόλοιπο) σε συνεννόηση με τον "φίλο" μας κ. Μπαρό και μετά να γίνει ένα ρεαλιστικό business plan, να αναδιοργανωθούν οι πτήσεις/προορισμοί, να προσληφθεί ένας ικανός manager και μετά να κάνουμε "ταμείο". Αυτό όμως απαιτεί σοβαρή κυβέρνηση, υπουργό με τσαγανό, οργάνωση/σοβαρότητα, είδη που, στη σημερινή Ελλάδα, είναι υπό εξαφάνιση.
Ζητάμε λοιπόν, φίλε μου "καπ. κουμμούνι", πολλά και μάλλον δεν θα τα βρούμε...

αντωνης είπε...

@τσοτσος, σε άλλη χωρα θα αναφερεσαι προφανως. Εδω δεν εχουμε τετοιες "πολυτελειες"

τσότσος είπε...

Καλησπέρα Αντώνη.
Θα τις είχαμε τις "πολυτέλειες" αν είχαμε και μια στοιχειωδώς σοβαρή κυβέρνηση γιατί ο κόσμος είναι ώριμος να απεγκλωβιστεί από την πλύση εγκεφάλου που τον είχαν όλοι υποβάλει περί "άχρηστης" Ολυμπιακής. Πιστεύω ότι η κυβέρνηση είναι έρμαιο της ιδεοληψίας "όλα στους ιδιώτες" που την "υποχρεώνει" να μη θέλει να την σώσει. Παράλληλα ο οσφυοκάμπτης Χατζηδάκης ακούει Κομισιόν και τρέμει...
Ίσως με το Λιάπη να υπήρχαν περισσότερες ελπίδες (κοίτα πού φτάσαμε: να νοσταλγούμε τον Michel).

αντωνης είπε...

καλησπερα.
Δυστυχως δεν μπορω να συμφωνησω οτι η πλειοψηφια του κοσμου ειναι ωριμη. Και αναφερομαι και στο θεμα της Ολυμπιακης, αλλά και γενικοτερα.

τσότσος είπε...

Αντώνη δεν εννοώ την συνολική πολιτική/κοινωνική ωριμότητα (μεγάλο θέμα προς συζήτηση...), εννοώ ότι αρχίζει ο κόσμος να καταλαβαίνει ότι δεν είναι άχρηστη η Ολυμπιακή και δεν φταίει ολοκληρωτικά το "πλεονάζον + παχυλά αμειβόμενο" προσωπικό για την κατάντια της.
Βέβαια, ίσως έχεις δίκιο, να χάψει τελικά ό,τι θα του σερβίρουν (εδώ είναι ο ρόλος της αντιπολίτευσης, να δείξει δηλαδή την αλήθεια) αλλά, νομίζω ότι τα πράγματα για Χατζηδάκη & Σια είναι πιο δύσκολα από ό,τι φαντάζονταν.

αντωνης είπε...

Εχω ξαναπει, μαλλον στο φιλοξενο τουτο blog. Απορω ειλικρινα που δεν διαμαρτυρονται οι κατοικοι των μικρων νησιων που παει η Ολυμπιακη σημερα.

Και θα συμφωνησω οτι πολυς κοσμος δεν εχει την ανεση (χρονου ή και αλλη) να φιλτραρει αυτα που του σερβιρονται, οπως και στο οτι η αντιπολιτευση αλλά για μενα κυριως οι ιδιοι οι εργαζομενοι στην εταιρεια, να φωναξουν για την πληρη αληθεια. Βεβαια εχουν πολυ μεγαλη ευθυνη και οι ιδιοι οι εργαζομενοι, κυριως οι συνδικαλιστες, για το τι εικονα εχουν δωσει στον κοσμο.
Ενα ακομη που ειναι ανηκουστο, ειναι να μην εχει δημοσιευσει οικονομικα στοιχεια η εταιρεια εδω και αρκετα χρονια, νομιζω 4 ή 5.
Ας ελπισουμε να μην περασουν τα σχεδια της κυβερνησης, τα οποια οπως σε ολα τα θεματα, δεν τα γνωριζουμε ακριβως.

Ανώνυμος είπε...

Aris Vergiwths

Filia apo Nighria.

Poly wraio site kai polous kalous filous.

Xronia polla argotera.

Ανώνυμος είπε...

kalispera apo Nigiria.

Kalo site aki poly omorfh parea. Na eiste oloi kala.

Argotera.
Aris Vergiwths

Ανώνυμος είπε...

Aris Vergiwths

Xronia polla apo Nigiria.

LKalo site me polous kalous filous.

Na eiste kala
Argotera

Aris

τσότσος είπε...

Άρη, καλέ μου φίλε, σε ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου που αποκτούν ξεχωριστή σημασία ξέροντας πόσο σκληρά δουλεύεις στη Νιγηρία και βρήκες χρόνο να επικοινωνήσεις.
Καλά να περνάς φίλε μου, ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!!

τσότσος είπε...

Ακριβώς, πολύ σωστά τα λες Αντώνη: οι νησιώτες πρέπει να "κουνηθούν" γιατί στο πετσί τους θα νοιώσουν το κλείσιμο (Θεός φυλάξοι...) της εταιρείας.
Τη δεκαετία του 80-90 έδιναν κακή εικόνα οι, τότε, αλαζονικοί συνδικαλιστές και έτσι παγιώθηκε αυτή η αντίληψη στον κόσμο σε συνδυασμό με απεργίες.
Τα τελευταία χρόνια όμως έχουν κάνει προσπάθειες για την ανόρθωση της εταιρείας, δες αν θέλεις το άλλο post για το θέμα (ΚΡΟΚΟΔΕΙΛΟΙ).
Για την κυβέρνηση τί να πεις..Συμφωνώ μαζί σου...

makistos είπε...

Κατ' αρχάς Χρόνια Πολλά, εύχομαι το 2008 αν και 2σεκτο να είναι καλύτερο απο το 2007!
Επι του προκείμενου το ηθικό δίδαγμα είναι μόνο ένα: Εάν χρωστάς να χρωστάς πάρα πολλά αν θες να ξεφύγεις!(βλ. Μπαρό)τώρα πως η Ο.Α την πάτησε;Μα πολύ απλά εδώ ισχύει η γνωστή παροιμία:εκεί που μας χρωστάγαν μας πήραν και το βόδι!!! :)

τσότσος είπε...

Μην το ψάχνεις Μαρία, οι φαύλοι (π.χ. Μπαρό) έχουν το μαχαίρι (εξουσία/διασυνδέσεις) και "σφάζουν" το πεπόνι (την Ολυμπιακή). Σκέτη απογοήτευση σε Ελλάδα αλλά και στας "Βρυξέλλας"...
Πού να βρεί κανείς το δίκιο του;;

makistos είπε...

Βρήκα ενα άρθρο στο site του ΤΕΕ για την Ο.Α!

TEE
ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ

20 Δεκεμβρίου 2007

Το ΤΕΕ για τις εξελίξεις στην Ολυμπιακή

Οι εξελίξεις στο θέμα της Ολυμπιακής Αεροπορίας υπό το φως των δηλώσεων και τις αποφάσεις του υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών Κωστή Χατζηδάκη, αλλά και τις θέσεις που διατύπωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, έχουν δημιουργήσει μεγάλο προβληματισμό στους εργαζομένους στην εταιρία, στον ακριτικό πληθυσμό της χώρας, στην ομογένεια, στους παράγοντες του τουρισμού, ευρύτερα στον επιχειρηματικό κόσμο και την Κοινή Γνώμη και αναμφισβήτητα στον τεχνικό κόσμο.
Αυτή τη φορά ως αφορμή προβάλλεται η προσφυγή στην Ε.Ε, εταιρείας χαμηλού κόστους κατά της Ελλάδας, για δήθεν παράνομη κρατική επιδότηση των Ο.Α., μια πρακτική που εμφανίζεται συχνά μεταξύ των ανταγωνιστριών αεροπορικών εταιρειών, αλλά που αντιμετωπίζεται από τα κράτη και τους μετόχους των μεγάλων εταιρειών με την δέουσα σοβαρότητα, με μοναδική εξαίρεση τον μέτοχο της Ο.Α., ο οποίος έσπευσε να αποδεχτεί μια προσφυγή ως τετελεσμένο γεγονός και να προαναγγείλει τη διάλυση του Εθνικού Αερομεταφορέα.
Και αυτό όταν η Ο.Α. αναμένει να εισπράξει 870 εκατ. ευρώ από το Ελληνικό Δημόσιο, βάσει πρόσφατων αποφάσεων διαιτησίας των Ελληνικών Δικαστηρίων, αλλά και εν αναμονή πιθανής ευνοϊκής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου κατά της Κομισιόν, η οποί έχει απαιτήσει την επιστροφή από την Ο.Α. στο Ελληνικό Δημόσιο 540 εκατ. ευρώ χαρακτηρίζοντας αυτά ως παράτυπες επιδοτήσεις.
Το ΤΕΕ, το οποίο και στο παρελθόν έχει διατυπώσει με ενάργεια τις απόψεις τους για τον Εθνικό Αερομεταφορέα, οφείλει σήμερα να επαναλάβει ότι η απαξίωση της Ο.Α. διαχρονικά και ιδιαίτερα κατά το τελευταίο διάστημα οφείλεται:
 Στην απουσία πολιτικής βούλησης και μακρόχρονης αναβλητικότητας για την οριστική αντιμετώπιση του θέματος, καθώς και τις καθοριστικές επιλογές που απεδείχθησαν προς όφελος των ανταγωνιστών της Ο.Α. στην Ευρώπη και στην Ελλάδα με ότι αυτό συνεπάγεται για το εθνικό συμφέρον.
 Στην απουσία οιουδήποτε βιώσιμου επιχειρηματικού σχεδίου μακράς διάρκειας.
 Στις μισθώσεις ξένων αεροσκαφών άγνωστης προέλευσης, σε υπέρογκες τιμές που επιβάρυναν περαιτέρω την εταιρεία και αυτό ως αποτέλεσμα ανυπαρξίας, έστω, μεσοπρόθεσμου επιχειρησιακού σχεδίου λειτουργίας, μέσω του οποίου θα ήταν εφικτός ο προσδιορισμός και η καταγραφή των εταιρικών αναγκών σε αεροσκάφη, με στόχο την απρόσκοπτη και οικονομική εκτέλεση του πτητικού έργου της.
 Στην πώληση Αεροσκαφών της Ο.Α. και ταυτόχρονα τη διακοπή (μη ανανέωση) μακροχρόνιων συμβάσεων ενοικίασης αεροσκαφών με αποτέλεσμα τη διακοπή δρομολογίων λόγω έλλειψης αεροσκαφών, που σήμανε ουσιαστικά την παραχώρηση μεριδίου της αγοράς στους ανταγωνιστές της και αυτό ως αποτέλεσμα «απουσίας» σχεδίου διοίκησης.
 Στην εκχώρηση σε ξένη εταιρία Πληροφορικής του Συστήματος Κρατήσεων Θέσεων της Ο.Α. σε υψηλότατο κόστος και με αμφίβολα αποτελέσματα, με ταυτόχρονη απαξίωση της μακρόχρονης εξειδικευμένης εταιρικής εμπειρίας με σαφώς χαμηλότερο κόστος, αυτό ως αποτέλεσμα αδράνειας του μετόχου και των διοικήσεων να μεριμνήσουν έγκαιρα, για την αξιολόγηση εναλλακτικών σχεδίων ανάπτυξης αντίστοιχων ηλεκτρονικών εφαρμογών, με την αξιοποίηση ενδοεταιρικών πόρων με αποδεδειγμένη τεχνογνωσία.
 Στην πώληση της κερδοφόρας Εταιρίας Καυσίμων της Ο.Α. (ΟFC) που συνιστά μονοπώλιο στον Δ.Α.Α., αποτέλεσμα ανυπαρξίας σχεδίου συνολικής αξιοποίησης των θυγατρικών εταιριών του Ομίλου Ο.Α.
 Στην απουσία σχεδίου ανάπτυξης της Τεχνικής Βάσης της Ο.Α. που διαθέτει συσσωρευμένη τεχνογνωσία και η οποία δεν είναι δυνατόν να αναπληρωθεί από τον ιδιωτικό τομέα.
Κατά το ΤΕΕ:
 Η συμβολή της Ο.Α. στην εθνική οικονομία, τη σύνδεση με τον απόδημο ελληνισμό και την ανάπτυξη της περιφέρειας, υπήρξε καθοριστική και παραμένει τέτοια. Από την ίδρυση της, πριν πενήντα χρόνια, και διαχρονικά θεωρήθηκε ως σύμβολο προόδου της χώρας, παράθυρο στον κόσμο, αλλά και «είσοδος» στη χώρα.
 Η σταδιακή ανάπτυξή της σε εταιρεία των 5 ηπείρων συνέβαλε στην ανάπτυξη της χώρας, κυρίως του τουρισμού. Ταυτόχρονα η ανάπτυξη του εσωτερικού δικτύου της, είχε ως συνέπεια να βγάλει από την απομόνωση όλες τις περιοχές, ιδίως τα νησιά.
 Η συνδρομή της Ο.Α. στην αεροδιακομιδή ασθενών από τις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας σε νοσοκομεία του κέντρου ήταν, είναι και παραμένει ένα κοινωνικό έργο τεράστιας σημασίας.
 Η συμβολή της Ο.Α. σε κρίσιμες περιόδους, όπως κατά την κρίση του Κυπριακού, αλλά και η συμμετοχή της σε διεθνείς κρίσεις, όπως η απομάκρυνση Ελλήνων και ξένων πολιτών κατά την εκκένωση του Λιβάνου, αποτελούν κορυφαίες στιγμές του εθνικού της ρόλου.
 Η χρηματοδότηση, εξ ιδίων πόρων, της κατασκευής και ανακαίνισης κτιρίων και αεροδρομίων στο κέντρο και την περιφέρεια, καθώς και της μεταστέγασης στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αποτελεί ενέργεια χωρίς προηγούμενο στα διεθνή αεροπορικά χρονικά, καθώς όλες οι αεροπορικές εταιρείες στεγάζονται και εξυπηρετούνται σε κτίρια τα οποία έχουν κατασκευαστεί με κρατικές και μόνο δαπάνες.
 Η ύπαρξη και η οικονομική συντήρηση των περισσότερων αεροδρομίων της χώρας οφείλεται στη λειτουργία της Ο.Α. Χωρίς τις πτήσεις της Ο.Α. είναι μάλλον βέβαιο ότι πολλά από τα αεροδρόμια της περιφέρειας θα απαξιωθούν και στο τέλος θα πάψουν να λειτουργούν. Περιοχές της χώρας, ιδίως νησιά, θα βρεθούν πάλι δεκαετίες πίσω.
Το ΤΕΕ οφείλει να επισημάνει, επίσης, ότι:
Οι Ολυμπιακές Αερογραμμές όχι μόνο εμφανίσθηκαν εσφαλμένα στην Ε.Ε. ως διάδοχο σχήμα της προηγούμενης εταιρείας, αλλά και δίχως σοβαρή υπερασπιστική γραμμή για την βιωσιμότητα τους.
Οι τεράστιες κτιριακές και άλλες υποδομές που χρηματοδοτήθηκαν από την Ο.Α. στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» δεν αξιοποιήθηκαν προς όφελος της αναπτυξιακής πορείας της εταιρείας, σύμφωνα και με τις ευνοϊκές εμπορικές τάσεις που καταγράφονται τα τελευταία χρόνια, παρά τις προτάσεις στελεχών της.
Οι Ολυμπιακές Αερογραμμές που δημιουργήθηκαν πριν από τέσσερα χρόνια χωρίς παθητικό, παρουσιάζουν σήμερα οικονομικά ελλείμματα και εικόνα απαξίωσης, εξαιτίας επιζήμιων επιλογών και χειρισμών του μετόχου ή αδιαφορίας στη λήψη των αναγκαίων και εύλογων αποφάσεων.
Ακόμη και σήμερα, οι εκπρόσωποι του «μετόχου» εμφανίζονται δίχως κανένα σχέδιο, ομιλούν με τρόπο αυθαίρετο για μια νέα μικρή και ευέλικτη εταιρεία, που δήθεν θα φέρει τους 6 κύκλους στα φτερά της και παρεμφερές όνομα, δηλώσεις επιπόλαιες και αβάσιμες, όπως πολύ καλά γνωρίζουν.
Αν η Ο.Α. οδηγηθεί σε διάλυση αυτό, οφείλουμε να τονίσουμε, δεν θα είναι το αποτέλεσμα της αδυναμίας της να ανταποκριθεί στις ανάγκες των καιρών αλλά της:
 Ανυπαρξίας πολιτικής βούλησης και έλλειψης στρατηγικής με στόχο την ουσιαστική υπέρβαση των προβλημάτων που αντιμετώπιζε επί σειρά ετών η εταιρία.
 Συστηματικής (αθέλητης ή εσκεμμένης) προβολής των απόψεων των ανταγωνιστών της, τόσο στο εσωτερικό, όσο στο εξωτερικό, ως άλλοθι για την παραίτηση από δικαστικά, νομικά και πολιτικά μέσα που διαθέτει η χώρα και άρνησης να δώσει τον αγώνα για την Ο.Α.
 Αβίαστης εγκατάλειψης του πλέον προβεβλημένου διεθνώς και κατοχυρωμένου Brand Name της Ελλάδας, που είναι το όνομα της «Ολυμπιακής» και των έξι «κύκλων» που είναι συνυφασμένοι με την ασφάλεια των πτήσεων, τον ελληνικό τουρισμό, την ιστορία και τη σημαία της χώρας.
Με βάση όλα αυτά το ΤΕΕ καλεί την κυβέρνηση να ενσκήψει στα πραγματικά προβλήματα και να δώσει τη βιώσιμη λύση που ζητά τόσο ο ελληνικός λαός, όσο και οι εργαζόμενοι στον εθνικό αερομεταφορέα.

τσότσος είπε...

Μαρία, σε ευχαριστώ πολύ για το άρθρο του ΤΕΕ, τα λέει όλα, είναι πολύτιμο "εργαλείο" στα χέρια τυχόν υπερασπιστών της Ολυμπιακής (υπάρχουν τέτοιοι;).
Τί να προσθέσω; Μόνο τη θλίψη μου για την κυβέρνηση που έχουμε...
Καλή Χρονιά!

makistos είπε...

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=31695056
Στην καλύτερη τους δίνουν και το 70% απο το εφάπαξ!Κατα τ'άλλα όλο δεν έχουν λεφτά τα ταμεία, μα αφού απο παντού κλέβουν και απο τους υπαλλήλους της Ο.Α στο τέλος τους παίρνουν οτι μπορούν!Μα τι τα κάνουν όλα τα λεφτά ρε γαμώτο;!

τσότσος είπε...

Μαρία καλημέρα.
Έτσι πέφτει το έλλειμμα κορίτσι μου, ο Αλογομούρης τα λεφτά που παίρνει από τα Ταμεία τα "ρίχνει" λογιστικά στον κεντρικό "κορβανά" και έτσι πέφτει το έλλειμμα.
Αμ έτσι γίνονται οι παστρικές δουλειές Μαρία μου, τί νόμιζες;
Το'χουν κάνει και άλλοι π.χ. η Γαλλία το 2000 για να πιάσει τα όρια της ΟΝΕ.
Καλό Σαββατοκύριακο!