Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2007

ΑΡΧΙΣΑΝ ΝΑ ΠΕΦΤΟΥΝ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ "ΨΙΛΕΣ" - ΚΑΙ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΑΚΟΜΑ...

Στη Βουλή (συζήτηση για τον προϋπολογισμό):

Μεϊμαράκης:
"κ. Πάγκαλε, δεν είμαι εγώ αλλά εσείς που είπατε ότι από το 2002 και μετά με τον Σημίτη κάναμε μπάχαλο την χώρα....Πώς μπορούν να σεβαστούν οι πολίτες μια παράταξη όταν δεν σέβεται τον ίδιο της τον πρωθυπουργό και την ίδια της την ιστορία;"

Και ακόμα είμαστε 3 μήνες από τις προηγούμενες εκλογές και αρκετά μακρυά από τις επόμενες... Υλικό για 3 προεκλογικές εκστρατείες έχουν δώσει οι ΠΑΣΟΚοι στους ΝΔκράτες!

Και όλα αυτά για να διώξουν από πάνω τους τη ρετσινιά της ήττας του Σεπτέμβρη ("δεν φταίω εγώ, ο άλλος") και να τα φορτώσουν σ'αυτόν που, αν υπερασπιστεί τον εαυτό του, θα κατηγορηθεί σαν διασπαστής/υπονομευτής...

Τα πράγματα είναι, δυστυχώς για τον ΓΑΠ, απλά:

ή το 40,8% του 2004 ήταν δικό του (άρα τώρα έπεσε και η ευθύνη για την πτώση είναι δική του)
ή ήταν τότε του Σημίτη, άρα το "σεπτεμβριάτικο" 38.1% είναι ΟΛΟ δικό του και η ευθύνη ΟΛΗ δική του.

Πώς θα κάνει το ΠΑΣΟΚ προεκλογική εκστρατεία στις επόμενες εκλογές;;

15 σχόλια:

vagnes είπε...

Η προεκλογικη εκστρατεια του ΠΑΣΟΚ θα στηριχθει ξανα στην αποτυχια της ΝΔ θα στηριχθει ξανα στις τραγωδιες που μας ηρθαν και θα μας ερθουν.
Πες μου πως μπορουν να συννενοηθουν για κοινη γραμμη, αφου κανενας δεν εχει εμπιστοσυνη σε κανεναν μεσα στο κομμα.
Ολοι ριξαν λασπη σε ολους, αισθανομαστε ολοι την ηλεκτρισμενη ατμοσφαιρα, αντε να καθησουν ολοι μαζυ στο ιδιο τραπεζι να βγαλουν συμπερασματα και κοινες πολιτικες αποφασεις, στρατηγικες και τακτικες.
Ολο και πιο πολυ αρχιζω να πιστευω πως πρεπει να βγει τριτο κομμα το ΠΑΣΟΚ για να αφυπνιστει να ξανα-οραματιστει και να μας ξανα-εμπνευσει.
Ας αφησουμε την φαντασια μας ελευθερη, Τσιπρας αξιωματικη αντιπολιτευση, το φανταζεσαι;

τσότσος είπε...

Φίλε μου vagnes, εύστοχο το σχόλιο, δεν θέλω όμως να σκέφτομαι την πιθανότητα που φαντάζεσαι, όχι γιατί έχω κάτι εναντίον του Τσίπρα (με ενοχλεί απλά που η κοινωνία αγκαλιάζει κάποιον μόνο και μόνο επειδή είναι νέος και ωραίος...), αλλά γιατί το "χάλκινο" για το ΠΑΣΟΚ σημαίνει "ανύπαρκτα" ποσοστά. Όχι ότι είμαι προσκολημμένος σε κόμμα αλλά, όσο να'ναι, με ενοχλεί αν η ελληνική σοσιαλδημοκρατία πάει φούντο.
Και να σκεφτείς ότι όλα θα ήταν καλύτερα αν ο γιώργος δεν έβαζε υποψηφιότητα...

NdN είπε...

Καλησπέρα και από εμένα,

Περιττό να πω ότι διαφωνούμε κάθετα φίλε Τσότσο. Θα εξηγήσω αμέσως και γιατί.
Πράγματι το 40,8% του 2004 ήταν του ΓΑΠ. Αν δεν ήταν αυτός (δική μου εκτίμηση) θα ήταν στο 35 μπορεί και πιο κάτω. Τα λάθη του Γιώργου απανωτά και μεγάλα. Θα αναφέρω το πρώτο που έγινε λίγες μέρες μετά την εκλογή του. Το σκάνδαλο Αρ-Παχτα, το σκάνδαλο της μεταμεσονύχτιας τροπολογίας με χαλκευμένες υπογραφές (σκέψου τι θα λέγαμε αν έκανε κάτι τέτοιο ο Καραμανλής) το χειρίστηκε ο ΓΑΠ ενώ έπρεπε από την πρώτη στιγμή να διαχωρίσει τη θέση του και να πει ότι ο Αρ-Πάχτας ήταν προσωπική επιλογή του Σημίτη και αυτός ήταν που έπρεπε να απολογηθεί. Από τη στιγμή λοιπόν που πήρε πάνω του αυτό, αναγκάστηκε να παίρνει πάνω του και να απολογείται για κάθε λαμόγιο με το οποίο δεν τον συνέδεε η παραμικρή σχέση. Πριν βιαστείς να με κρίνεις να σου πω ότι όσο στήριξα εγώ προσωπικά Σημίτη στήριξαν λίγοι από την Νεολαία Θεσσαλονίκης. Κάνε επίσης έναν κόπο σε παρκαλώ να διαβάσεις το ποστ μου για τον Σημίτη (http://eimasteakomaedo.blogspot.com/2007/10/blog-post_13.html) γιατί διαφορετικά θα πρέπει να μακρηγορήσω με κίνδυνο να γίνω κουραστικός. Το τι έπρεπε να κάνει ο Σημίτης τότε (και το τι περίμενα εγώ να κάνει) είναι μεγάλο θέμα για να αναλυθεί σε ένα σχόλιο.
Φτάνουμε στο σήμερα. Κάποια στιγμή ο ΓΑΠ βρέθηκε πάλι απέναντι στους Αρ-ΠαχτοΝεονάκηδες και περίμενε ότι το παρελθόν του ΠΑΣΟΚ θα αναγνωρίσει τα λάθη του έστω και αν πέρασαν χρόνια. Ακόμα και εκείνη τη στιγμή όμως κανένας δεν ανέλαβε τα λάθη που έγιναν από τις προσωπικές του επιλογές. Και όχι μόνο αυτό, αλλά τάχθηκε μαζί τους απέναντι στο ΓΑΠ.
Λοιπόν φίλε Τσότσο, για το καλό της παράταξης και για λόγους συντροφικότητας είπαμε να χρεωθούμε όλοι εμείς και να μείνει ανέπαφος ο Σημίτης (και βάζω και εσένα μέσα γιατί αποκλείεται να μην βρέθηκες σε μια παρέα που να υπερασπίστηκες το ΠΑΣΟΚ και κάποιος να μην σου απάντησε "Πόσα πήρες από τα 21,3Δις Δρχ του Νεονάκη για να μας τα πεις αυτά?). Κάποια στιγμή η σταγόνα ξεχείλισε το ποτήρι. Έπρεπε να βγούμε να φωνάξουμε ότι έγιναν λάθη για τα οποία κακώς κατηγορείται ο Γιώργος. Κακώς κατηγορήθηκε από την αρχή ο Γιώργος.
Επομένως όποιος θέλει μπορεί να αναλάβει την ευθύνη των πράξεων του και να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Να μας εξηγήσει και εμάς με ποια κριτήρια έγιναν οι επιλογές δεξιο-Πασόκων σε τόσο ευαίσθητες θέσεις στον κρατικό μηχανισμό. Να είσαι σίγουρος ότι δεν θα τον πει κανείς υπονομευτή και ότι θα χειροκροτήσουμε όλοι. Ακόμα δεν είναι αργά.
Εάν δεν έβαζε ο Γιώργος υποψηφιότητα δεν θα ήταν καλύτερα και ο λόγος είναι απλός. Θα πρόδιδε εμένα. Εμένα προσωπικά. Εμένα που τον στήριξα από την πρώτη στιγμή και ακόμα τον στηρίζω. Σε παρακαλώ διάβασε και το εισαγωγικό κείμενο του blog μου (http://eimasteakomaedo.blogspot.com/2007/09/eimaste-akoma-edo.html) για να μην τα ξαναγράφω και σε κουράζω. Δεν με ενδιαφέρει να κερδίσει το ΠΑΣΟΚ για να πλουτίσουν κάποια λαμόγια στην πλάτη μου. Με ενδιαφέρει να αλλάξουν κάποια πράγματα και στο ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί κανένας άλλος να αλλάξει αντιλήψεις και νοοτροπίες.
Ξέρω ότι το σχόλιο μου είναι μεγάλο αλλά δεν μπορούσα να γράψω λιγότερα.
Ευχαριστώ και καλώς σε βρήκα!

τσότσος είπε...

Γεια σου φίλε μου και σε ευχαριστώ για το σχόλιό σου, πολύ ενδιαφέρουσα η ανάλυσή σου, θα διαβάσω με προσοχή τα γραφόμενά σου στο blog.
Επικεντρώνεσαι όμως στις λαμογιές που έγιναν (αναμφίβολα κατά τη γνώμη σου) και όχι στο βασικό γεγονός ότι ο ΓΑΠ έριξε τα δικά του (όπως λες) ποσοστά μέσα σε τρία χρόνια απέναντι σε ανύπαρκτη κυβέρνηση, οι λαμογιές της οποίας δεν έχουν σχέση με τα αντίστοιχα πασοκικά μεγέθη (και γίνονται και άγαρμπα, τουλάχιστον οι πασόκοι ήξεραν να κρατούν τα προσχήματα...)
Κάτι δεν δείχνει αυτό; Για μένα δείχνει ανυπαρξία πολιτικής πρότασης και ανεπάρκεια του αρχηγού να εμπνεύσει.
Και κάτι ακόμη: αυτά που λένε Βάσω και Τζουμάκας θα ήταν πολύ περισσότερο πιστευτά το 2004 παρά τώρα. ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΑ ΚΑΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ, παρακαλώ για όσους υπάρχουν, αν όχι αποδείξεις, τουλάχιστον αποχρώσες ενδείξεις! Όλα τα άλλα είναι δικαιολογίες του ΓΑΠ και των συν αυτώ να ΄σωσουν καρέκλες και οφίτσια!!
Συγγνώμη αν είμαι σκληρός αλλά αυτή η καραμέλα περί "αγνώστων υπονομευτών/λαμόγιων", που όλοι τους ξέρουν αλλά κανείς δεν τους κάνει πέρα, πρέπει είτε να σχηματοποιηθεί ή να την "φτύσουμε".

gyristroula2 είπε...

Ο Γιώργος δεν είναι ο αποδιοπομπαίος τράγος των πασοκικών αμαρτιών ή ο διστακτικός εντεταλμένος της κάθαρσής τους. Λυπάμαι, φίλοι, δεν μπορεί καν να μπει στο γήπεδο και θέλετε να σκοράρει; (μπράβο ποδοσφαιρο -ορολογία γυριστρούλα, που δεν ξέρεις τι είναι η σέντρα!)
Ο Τσίπρας είναι καλό χαρτί για την αριστερά γενικότερα, πειράζει που είναι και ωραίος συγχρόνως, κύριοι; Μήπως πρέπει να αποδείξει κι αυτός σαν τις ωραίες γυναίκες ότι δεν είναι "γλάστρος";
Ό,τι μπορεί σ'αυτή την τελματωμένη πολιτική πραγματικότητα να ταράξει λίγο το έλος, καλοδεχούμενο! Πόσο μάλλον αν μπορεί και κάτι περισσότερο...

τσότσος είπε...

Φίλε ndn επανέρχομαι:
Εξαιρετικές οι αναλύσεις σου για Σημίτη, Παπανδρέου, τις διάβασα και προσυπογράφω.
Το ερώτημα όμως είναι τί έκανε (ή τί δεν έκανε) ο Παπανδρέου και μείωσε το δικό του (κατά τη γνώμη σου) ποσοστό. Μήπως δεν έδιωξε με αστεία δικαιολογία την εμβληματική μορφή του "Σημιτισμού" τον Παπαντωνίου; Μήπως δεν έδιωξε τον Κουλούρη, τον Πάχτα; Μήπως δεν ανανέωσε το ευρωψηφοδέλτιο; Μήπως δεν έφερε την, ομοίου με αυτόν προφίλ, Μαριλίζα; Δηλαδή φταίνε ΤΑ ΝΕΑ αν αντέδρασαν για τη Ματσούκα (πού είναι αυτό το "αστέρι";) και την απομάκρυνση του Τσάτσου;
Πες μου ΜΙΑ επιλογή του Παπανδρέου που ΔΕΝ την στήριξαν τα ΜΜΕ! Κόντεψαν να ξεφτιλιστούν για τη Φώφη, παραλίγο να μας πείσουν ότι οι δημοσκοπήσεις ήταν κάλπικες και το παιχνίδι ήταν ανοικτό κλπ.
Τα ΜΜΕ φταίνε που η Ξενογιαννακοπούλου (το πουλέν του ΓΑΠ) ξεφτίλισε κάθε έννοια ικανού Γραμματέα του κόμματος στις δημοτικές εκλογές με τις αστείες αναλύσεις της; Και αν ήταν αστέρι, γιατί λίγο πριν τις εκλογές την έδιωξε και έφερε τον, παλαιάς κοπής, Αθανασάκη;κλπ.κλπ.

Από λάθη σε λάθη ήταν ο ΓΑΠ που τον υποστήριξα με τα μπούνια προεκλογικά αλλά αγανάκτησα με την (κακομαθημένου παιδιού) συμπεριφορά του μετά την ήττα, που, συν τοις άλλοις, τροφοδότησε με υλικό τη ΝΔ. Πρέπει να κάνει "θαύματα" για να με ξαναπείσει...Σε ευχαριστώ πάντως για τη ζωντανή συμμετοχή σου στη συζήτηση.

Γυριστρούλα έχεις δίκιο σε όλα, ακόμα και στα του Τσίπρα. Μόνο που τον "πάνε" όλοι χωρίς να μας έχει δείξει ακόμα τίποτα. Μακάρι να τα καταφέρει, θα ταράξει τελείως τα νερά...

Αννη είπε...

Αγαπητοί φίλοι,
Εάν το 40,8 του 2004 ήταν του ΓΑΠ, τότε και το 38,1 του 2007 είναι πάλι του ΓΑΠ. Η απλή λογική λέει ότι έχασε, συνετρίβη... Με τον ίδιο τρόπο που συνετρίβησαν και ΟΛΕΣ του οι επιλογές (Μάνος/Ανδριανόπουλος, Ματσούκα, Μαριλίζα κλπ.). Αυτά λέει η απλή λογική, είτε μας αρέσει είτε δεν μας αρέσει. Ο Γιώργος ΑΠΕΤΥΧΕ στον ρόλο που πήρε από το λαό και δυστυχώς δεν μπορεί (ή δεν θέλει) να το κατανοήσει. Συνεχίζει να αντιπολιτεύεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που έκανε και την προηγούμενη τετραετία και έδωσε φοβερά όπλα στο αντίπαλο στρατόπεδο. Ο Μεϊμεράκης χρησιμοποιεί τα όπλα που του έδωσε ο ίδιος ο Γιώργος! Αν είναι ποτέ δυνατόν... Για να δικαιολογήσει τη στάση του μετά την ήττα, κατηγόρησε τον Σημίτη. Πού καταντήσαμε...

NdN είπε...

Φίλε τσότσο επανέρχομαι και εγώ,

Σε ευχαριστώ που κάθισες και διάβασες τα κείμενα και θα τα λέμε συχνότερα μετά τις γιορτές.
Στο ερώτημα που έθεσες για τί έκανε (ή τί δεν έκανε) ο Παπανδρέου και μείωσε το δικό του (κατά τη γνώμη σου) ποσοστό υπάρχουν πολλές διαφορετικές γνώμες. Εδιωξε πράγματι πολλούς (Πάχτα, Νεονάκη, Κουλούρη, Παπαντωνίου) αλλά έπρεπε να διώξει κι αλλους και να επιμείνει στην προώθηση κι άλλων νέων ικανότερων από τη Ματσούκα που δεν έκανε και αισθητή την παρουσία της.
Μια επιλογή του Παπανδρέου που δεν στήριξαν τα ΜΜΕ είναι η Ματσούκα η οποία βέβαια δεν βοήθησε και αυτή καθόλου.
Τά λαθη του ΓΑΠ τα γράφω και θα συνεχίσω να τα γράφω, αλλά θα συνεχίσω και να τον στηρίζω γιατί τον θεωρώ τον ικανότερο όλων στο ΠΑΣΟΚ. Κι αν θα μπορούσα ποτέ να αποκτήσω αμφιβολίες μου τις έλυσε στο BBC όταν ήρθε για τη διάσκεψη της Σοσσιαλιστικής Διεθνούς.

τσότσος είπε...

Φίλε μου ndn, δεν αμφισβητώ την άνεση του ΓΑΠ στα διεθνή "φόρα", αλλοίμονο τόσα χρόνια ΥΠΕΞ ήταν, μεγάλωσε στο εξωτερικό, ξέρει τα θέματα. Για ΑΡΧΗΓΟΣ δεν κάνει γιατί, κατά τη γνώμη μου, δεν μπορεί να σχηματοποιήσει τις πραγματικά ριζοσπαστικές ιδέες που έχει και να τις κάνει κατανοητές στο λαό. Παράλληλα ζει σε άλλους "χρόνους" από τον μέσο Έλληνα, αντιδρά με γενικολογίες και δεν μπορεί να ενθουσιάσει.
Παράλληλα όμως έδειξε, μετά την ήττα, καθαρά "ελληνικές αρετές" ρίχνοντας το φταίξιμο στους άλλους (Σημίτη και Σία) και έδειξε (τουλάχιστον) γατζωμένος στην "καρέκλα", ενώ δρα διχαστικά στηριζόμενος στους "δικούς" του που δεν είναι δα και ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει το κόμμα...
Καλά να περάσεις τις γιορτές!

vagnes είπε...

Ας υποθεσουμε ο Γιωργος εχει δικιο σε ολα, οπως λες ndn. Ομως στην πολιτικη δεν κερδιζει το δικιο, κερδιζει η ικανοτητα και αυτο το χαρακτηριστικο ή το εχεις ή δεν το εχεις και μαλλον (σιγουρα για πολλους και για μενα) ο Γιωργος δεν...

αντωνης είπε...

Απλα να πω οτι αργησα λιγακι, αλλα τελικα βρηκα αλλο ενα blog με ωραια θεματακια. Τσοτσο, μαλλον θα τα λεμε αρκετα συχνα. (εισαι και απο το Ψυχικο, οποτε ενα + ακομα. Μεγαλωσε ο πατερας μου εκει σε λιγο παλιοτερες εποχες απο εσενα και εχουμε συγγενεις εκει)
Καλο βραδυ.

Ενα πρωτο σχολιακι, απορω πραγματικα πως ο κοσμος ανεχεται αυτη την τρισαθλια κυβερνηση.

τσότσος είπε...

Καλωσήλθες Αντώνη και λυπάμαι που δεν βρεθήκαμε τελικά...
Πώς φίλε μου να αντιδράσει ο κόσμος που τρέχει πέρα-δώθε για τον επιούσιο, τί να κάνει; Άρχισε να βγαίνει στους δρόμους αλλά περιμένεις να πέσουν οι "εξουσιοκουταλοφόροι" από τις διαδηλώσεις; Αυτό ο κόσμος το έχει καταλάβει και ασχολείται μόνο με τα του οίκου του.
Είχε την ευκαιρία το Σεπτέμβρη να τους ρίξει αλλά, βλέπεις, τον έφαγε η "πονοψυχιά" για 2η ευκαιρία στον Κωστάκη και η ανυπαρξία του Γιωργάκη...Δεν μέτρησαν οι 65 νεκροί που, κατά τη γνώμη μου, απαιτούσαν να ψηφιστεί ακόμα και "σκούπα" για να τιμωρηθέί ο φταίχτης (όπως έκαναν το 2004 οι Ισπανοί...).

αντωνης είπε...

@Τσοτσος
Καλως σε βρηκα.
Αρα καλα να μας τα κανει η καθε κυβερνηση. Συγνωμη, αλλά οταν καθομαστε στο σπιτακι μας και ασχολουμαστε με τα του οικου μας μονο, θα μας φαει το μαυρο σκοταδι.
Και να συμπληρωσω κατι, το οτι ειναι ανυπαρκτος ο Παπανδρεου (με ενοχλει αφανταστα το Γιωργακης, για πολλους λογους)ειναι για μενα αλλοθι.
Καλα Χριστουγεννα ευχομαι για σενα και την οικογενεια σου.

τσότσος είπε...

Το "Γιωργάκης", Αντώνη, το ενστερνίστηκα ΜΕΤΕΚΛΟΓΙΚΑ βλέποντας την συμπεριφορά κακομαθημένου παιδιού που επέδειξε ρίχνοντας το φταίξιμο της ήττας στο κυβερνητικό παρελθόν του ΠΑΣΟΚ (παρελθόν που ο ίδιος συνδιαμόρφωσε) και στα ΜΜΕ (που τον υποστήριζαν με τα μπούνια προεκλογικά) καθώς και ότι δεν είχε τη λεβεντιά να παραδεχτεί ότι δεν έπεισε και γατζώθηκε στην "καρέκλα". Προεκλογικά έκανα αγώνα υπέρ του και τσακώθηκα με όλους αυτούς που τον χαρακτήριζαν έτσι...
Δυστυχώς, φίλε μου, η ελεύθερη αγορά και οι συνθήκες ζούγκλας στις εργασιακές σχέσεις έχουν κάνει τον Έλληνα, "Βέγγο". Άντε να βρει χρόνο και κουράγιο να αγωνιστεί όταν τρέχει διαρκώς για τον επιούσιο...
Πολλές ευχές φίλε μου, να περνάς από το Ν.Ψυχικό, θα βρεθούμε κάποτε αν θέλεις!

αντωνης είπε...

Εκτος απο τις συνθηκες ζουγκλας και την ελευθερη αγορα, για μενα πολυ σημαντικο ειναι οτι εχουμε καταντησει να ειμαστε εαυτουληδες και "παρτακηδες" σε υπερθετικο βαθμο. Ημουν παντα αντιθετος σε λογικες εαυτουλισμου. Βαθια μου πιστη ειναι οτι μονο συλλογικα μπορουμε να παμε μπροστα, και οχι ατομικα.
Αν αυτο καποτε το καταλαβουμε σε αυτη τη χωρα, ισως κατι γινει.