Κυριακή, 21 Οκτωβρίου 2012

ΠΡΟΣ ΓΝΩΣΗ (ΚΑΙ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ;)

Δημοσιογράφος: κ. Υπουργέ, η χώρα σας θέλει να γίνει μέλος της ευρωζώνης παρόλη την κρίση χρέους. Γιατί,
Υπουργός: Χωρίς το Ευρώ έχουμε μεγάλο κόστος σε όλες τις δημόσιες και ιδιωτικές οικονομικές δοσοληψίες μας. Άλλωστε οι κερδοσκόποι παραμονεύουν περιμένοντας πώς θα εξελιχθεί η ισοτιμία του νομίσματός μας, κάτι που δεν θέλουμε. Βέβαια η συμμετοχή μας στο Ευρώ δεν εξασφαλίζει την σταθερότητα της οικονομίας μας, είναι όμως βασικό συστατικό σταθερότητας.

Δημοσιογράφος: Η οικονομία σας αναπτύσσεται ετησίως κατά 5%, το 2008 όμως ήταν σχεδόν χρεοκοπημένη...
Υπουργός: Και αυτό τα τελευταία 3 χρόνια! Είμαστε μια μικρή ανοικτή οικονομία και κάναμε στο παρελθόν πολλά λάθη, όπως φτηνό χρήμα, φούσκα ακινήτων και υπερβολική εξάρτηση από τον τομέα των υπηρεσιών. Τέτοια λάθη έκαναν και μεγάλες χώρες, μόνο που στις μικρές χώρες η πτώση είναι πιο επώδυνη.

Δημοσιογράφος: Κατά τη διάρκεια της κρίσης έγιναν μειώσεις μισθών μέχρι 50%...
Υπουργός: Η οικονομία μας έχασε 30% της απόδοσής της κατά τη διάρκεια της κρίσης. Φυσικά υπήρξε άνοδος της ανεργίας και δραματικές κοινωνικές επιπτώσεις, όμως, υποθέτοντας ότι το νοικοκύρεμα των οικονομικών μπορεί να επιτευχθεί χωρίς θυσίες ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ, θα είμασταν εκτός πραγματικότητας. Μερικές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις νομίζουν ότι μπορούν να αναβάλουν τα σκληρά μέτρα μέχρι "την ημέρα του Αγίου Ποτέ" και έτσι οδηγούν τις οικονομίες τους σε χειρότερη οικονομική περιδήνηση. Το αποφύγαμε με γρήγορες και σκληρές αποφάσεις και τώρα απολαμβάνουμε τους κόπους μας: οι μισθοί και η κατανάλωση αυξάνονται, η ανεργία μειώνεται και οι αυξημένοι φόροι, που αναγκαστήκαμε να επιβάλουμε, μειώνονται.

Δημοσιογράφος: Δεν υποτιμήσατε το νόμισμά σας παρόλο που σας το πρότεινε το ΔΝΤ και προτιμήσαστε να προχωρήσετε σε εσωτερική υποτίμηση μισθών και τιμών. Είστε έτσι ένα πρότυπο για άλλες χώρες;
Υπουργός: Δεν επιλέξαμε την υποτίμηση γιατί το μεγαλύτερο ποσοστό των δανείων και υποθηκών των επιχειρήσεών μας είναι σε Ευρώ, οπότε η υποτίμηση θα εκτόξευε στα ύψη τα χρέη μας. Με την εσωτερική υποτίμηση αποκαταστήσαμε ξανά την ανταγωνιστικότητά μας.
Το ερώτημα αν είμαστε πρότυπο δεν μπορώ να το απαντήσω, το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι η οικονομία μας είναι μικρή και πολύ ευέλικτη. Εκτός από αυτό η κοινωνία μας είναι πολύ πιο υπομονετική από άλλες. Έχουμε περάσει και χειρότερες καταστάσεις

Δημοσιογράφος: Ποιο είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας σας;
Υπουργός: Είμασταν πάντα το σημείο συνάντησης του εμπορίου μεταξύ Ανατολής και Δύσης και θέλουμε να παράγουμε προϊόντα "δυτικής" ποιότητας σε ελκυστικές τιμές

Δημοσιογράφος: Εάν όμως επικεντρώνεστε στις εξαγωγές δεν γίνεται πολύ ευαίσθητη σε κρίσεις η οικονομία σας;
Υπουργός: Η εξωστρεφής ανάπτυξη είναι πάντα συνειφασμένη με ρίσκα και κινδύνους, αλλά ποια άλλη επιλογή έχει μια μικρή χώρα; Χώρες σαν τη Γερμανία μπορούν πάντα να βασιστούν στην εσωτερική τους κατανάλωση, εμείς όχι.

Συνέντευξη του Daniel Pavluts, υπουργού Οικονομικών της Λετονίας, στο SPIEGEL.
Πάσα ομοιότητα με τα καθ'ημάς χωρίς σημασία, εμείς γαρ ξέρουμε καλύτερα από τον καθένα τι πρέπει να κάνουμε και δεν έχουμε ανάγκη από άλλα παραδείγματα...6 σχόλια:

Αλεξιάννα είπε...

Η διαφορά με τη Λετονία είναι σαφώς η τεράστια επιμονή των δικών μας κυβερνήσεων να μην προχωρούν σε μεταρρυθμίσεις, για να αποκαταστήσουν το αίσθημα δικαίου, αλλά και η εσωτερική υποτίμηση, η οποία στη Λετονία έλαβε χώρα σε μισθούς ΑΛΛΑ ΚΑΙ τιμές, ενώ σε εμάς μόνο στο πρώτο...

Πάντως, αν και συχνά διαφωνούμε, θα σου δώσω ένα βραβείο εδώ http://alexiannatsotsou.blogspot.gr/2012/10/blogger.html, γιατί μου αρέσει το blog σου, τα λες παθιασμένα αλλά και με αρκετή (αν και όχι απόλυτη ;)) αντικειμενικότητα!

Αννη είπε...

Το θέμα των τιμών είναι τεράστιο, όπως γράφει και η Αλεξιάννα, όπως επίσης και των φόρων που ο καλός υπουργός είπε ότι σιγά-σιγά μειώνονται όσο αναπτύσσεται η χώρα.
Θέλω να πω τσότσο ότι πέρα από τα κολλημένα μυαλά που κουβαλούν οι συμπατριώτες μας, έχουμε και τεράστιο πρόβλημα με τους πολιτικούς που άπαξ και βρουν πηγή εσόδων σε φόρους, δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ περίπτωση να τους μειώσουν προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας που αναπτύσσεται.

τσότσος είπε...

Γιαυτό, Αλεξιάννα, έβαλα τη συνέντευξη του Λετονού μήπως, με την ασθενική (αλλά παθιασμένη, όπως λες) φωνή μου, κάποιος από τους καφενόβιους συμπατριώτες μας καταλάβει τι γίνεται στον κόσμο και σταματήσει τις συνομωσιολογίες και τις "εύκολες" αναλύσεις...

Όσον αφορά την αντικειμενικότητά μου, πες μου πού/πότε μεροληπτώ...

Χαίρομαι που σου αρέσει το blog!

Αλεξιάννα είπε...

Κατά τη γνώμη μου άλλη συνταγή χρησιμοποίησαν στη Λετονία άλλη στην Ελλάδα. Γιατί η συνταγή κόβω μισθούς και συντάξεις αλλά μειώνονται και οι τιμές, γίνονται μεταρρυθμίσεις, εξυγιαίνεται ο δημόσιος τομές κ.ο.κ. είναι τελείως διαφορετική από το κόβω μισθούς και συντάξεις, βάζω φόρους, κόβω μισθούς και συντάξεις, βάζω φόρους κ.ο.κ.
Σαφώς η συνέντευξη αυτή δείχνει ότι μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν, αλλά μας θυμίζει ότι εμείς έχουμε φτιάξει μια δικιά μας συνταγή με τα πιο επώδυνα υλικά από την ήδη επώδυνη προτεινόμενη λύση...

τσότσος είπε...

Μα ακριβώς αυτό ήθελα να αναδείξω, Αλεξιάννα, την απουσία μαγικών λύσεων και τι σημαίνει να είσαι σοβαρός λαός/πολιτική ελίτ.
Επίσης ήθελα να δείξω ότι χωρίς κόψιμο μισθών/συντάξεων δεν γίνεται να νοικοκυρευτούν τα οικονομικά, εμείς εδώ πιστεύουμε ότι αν μπουν 300 πολιτικοί στη φυλακή και δημευτεί η περιουσία τους, δεν θα κοπούν μισθοί...
Τα περί μεταρρυθμίσεων/τιμών τα αφήνω ασχολίαστα, η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά..

τσότσος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.