Κυριακή, 19 Δεκεμβρίου 2010

ΠΑΛΑΙΟΚΡΑΣΣΑ, ΕΣΥ ΜΑΣ ΟΔΗΓΕΙΣ!

Ή η ΗΜΕΡΗΣΙΑ δεν τα λέει σωστά ή εγώ είμαι μαλάκας και δεν καταλαβαίνω ή αυτοί θα μας τρελλάνουν:

Έχει, λέει, σχέδιο η ΝΔ για την τάχιστη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας που μπορεί να αποφέρει στο Δημόσιο μέσα σε 3 χρόνια(!) 200 δισ. δηλαδή τα 2/3 του συνολικού χρέους μπορούν να έχουν σβηστεί μέχρι το 2014!! Και αυτά τα έσοδα θα προκύψουν από την εκμετάλλευση ακινήτων αξίας 334 δισ.

Όπως το ακούω, για να σου δώσουν 334 απόδοση 200 σε 3 χρόνια μάλλον για ΠΩΛΗΣΗ ακινήτων πρόκειται και όχι ενοικίαση, μακροχρόνια μίσθωση κλπ. (οι υπολογισμοί του Υπουργείου Εσωτερικών για την εκμετάλλευση της δημόσιας περιουσίας καταλήγουν σε 2 δισ. το χρόνο αν αξιοποιηθεί το 15-20%, δηλ. περίπου 10-13 δισ. το χρόνο αν αξιοποιηθεί το σύνολό της δηλ. 30-40 δισ. σε 3 χρόνια. Πόρρω απέχουν από τα 200...)

Για να γίνει αυτό θα πρέπει "να γίνουν νομικά αξιοποιήσιμες κάποιες μεγάλες εκτάσεις του Δημοσίου, ώστε σε περιοχές κυρίως τουριστικού ενδιαφέροντος (παραθαλάσσιες ή νησιά) να δοθεί η δυνατότητα σε επενδυτές να αναπτύξουν είτε κάποιο μεγάλο σχέδιο οικιστικής ανάπτυξης, είτε να κατασκευάσουν κάποιο πολυτελές τουριστικό συγκρότημα"...
Oταν ρωτάς τί έχουν στο μυαλό τους όταν μιλούν για άρση των νομοθετικών προβλημάτων, μιλούν για το μέτωπο της παραλιακής ζώνης της Aττικής από το ΣEΦ έως το πρώην αεροδρόμιο του Eλληνικού, κάποιες εκτάσεις σε παραθαλάσσιες περιοχές του Πηλίου, για κάποια μεγάλα ακίνητα του Δημοσίου στον Πλαταμώνα και πολλά μεμονωμένα σε νησιά του Aιγαίου και του Iονίου (ωχ!).

Δηλαδή, αν καταλαβαίνω καλά, πρέπει να αρθούν νομοθετικά εμπόδια που απαγορεύουν τί; Μήπως την ΠΩΛΗΣΗ δημόσιας περιουσίας που με τις σημερινές συνθήκες είναι αδύνατο να πουληθεί; Γιατί, αν πρόκειται για εκμετάλλευση και όχι πώληση ακινήτων, φαντάζομαι ότι δεν υπάρχουν τόσο μεγάλα νομικά προβλήματα που δεν μπορούν να ξεπεραστούν και δεν θα τόνιζε αυτό το θέμα η ΝΔ. Τί διάολο, Αττική οδός, αεροδρόμιο κλπ. λειτουργούν υπό καθεστώς μακροχρόνιας εκμετάλλευσης (με δικαιούχο το Δημόσιο), δεν έχουν πουληθεί σε Μπόμπολα και Γερμανούς!

Όπως φαίνεται λοιπόν στο μυαλό τους έχουν πωλήσεις, όχι μισθώσεις. Πάνε λοιπόν βραχονησίδες ("μεμονωμένα νησιά"), παραλίες, εσπλανάδες Φαλήρου, θα τα πουλήσουν (κοψοχρονιάς;) αν ποτέ (Παναγία μου!) ξαναέλθουν στην εξουσία! Το πνεύμα του Μητσοτάκη παραμένει ζωντανό σ'αυτό το κόμμα (ο Σοφοκλής Βενιζέλος έλεγε στη δεκαετία του '60 ότι "όσο ήταν υπουργός Οικονομικών ο Μητσοτάκης κοίταγα από το παραθυρό μου κάθε πρωί την Ακρόπολη για να βεβαιωθώ ότι είναι ακόμα στη θέση της"...).

Πάμε παρακάτω:

Σε ό,τι αφορά τους χρόνους που θα απαιτηθούν μέχρι να μπουν τα πρώτα χρήματα στα ταμεία του Δημοσίου, τα στελέχη της NΔ υποστηρίζουν ότι αν εφαρμοστούν όσα ίσχυσαν και στους Oλυμπιακούς Aγώνες, μπορεί σε 6 μήνες να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των υπό αξιοποίηση ακινήτων και 3 μήνες μετά να έχουν εκδοθεί οι απαραίτητες πράξεις Nομοθετικού Περιεχομένου για την άρση των νομικών προβλημάτων. H διαγωνιστική διαδικασία για την παραχώρησή τους μέσω ΣΔIT θα διαρκέσει (με ολυμπιακές προϋποθέσεις) 6-9 μήνες, ώστε το πολύ σε δύο χρόνια να ξεκινήσουν οι εργασίες για την αξιοποίησή τους.

Oμως, λένε, εφόσον καταλήξουμε στο «πακέτο» των υπό αξιοποίηση ακινήτων και «καθαρίσουμε» το πλαίσιο της επένδυσης, το ελληνικό δημόσιο θα μπορέσει εύκολα να πάει στις τράπεζες και να πάρει ένα σχετικά μεγάλο δάνειο της τάξεως των 60-80 δισ. ευρώ, βάζοντας ενέχυρο τα ακίνητα αυτά και να αξιοποιήσει τα χρήματα αυτά για τη μείωση του δημόσιου χρέους της χώρας (αυτά λένε...).

Δηλαδή (πάλι αν κατάλαβα καλά), στο τέλος της 3ετίας θα έχουμε "καθαρά" ακίνητα που θα τα λιμπίζονται οι σεϊχηδες (για να φτιάξουν μπιχλιμπιδάτα εικοσάστερα ξενοδοχεία, καζίνα, ουρανοξύστες κλπ.), δεν θα έχει πέσει όμως ακόμα το παραδάκι αλλά θα τα μοστράρουμε στις τράπεζες (ποιες; δικές μας; και ποιες έχουν ρευστό 60-80 € να δώσουν στο κράτος χωρίς να φαλιρίσουν;) για να πάρουμε τα 60-80 δισ.! Άλλο τα 200, άλλο τα 60-80...

Τί λένε οι φωστήρες του αντωνάκη;

3 σχόλια:

Αννη είπε...

Τώρα δηλαδή Τσότσο περιμένεις απάντηση από τους φωστήρες του αντωνάκη; Αυτοί λιμπίζονται την εξουσία πάλι, και την Ακρόπολη θα δίνανε στους σείχηδες για να μειώσουν τα χρέη και να ξανακάνουν τις κομπίνες τους... Ο Θεός (και το μυαλό μας) να μας βοηθήσει να μην τους ξαναφέρουμε σύντομα...

stefanos είπε...

Γαμώτο απέναντι μου σηκώσανε μια 5όροφη πολυκατοικία και έπαψα να βλέπω την ...Ακρόπολη!

τσότσος είπε...

Μη φοβάσαι όμως Στέφανε, το μητσοτακέικο κατέρρευσε...

Καλά Χριστούγεννα!