Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Η ΚΑΛΗ ΝΟΙΚΟΚΥΡΑ ΕΙΝΑΙ ΜΑΝΑ & ΚΥΡΑ, έ ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΟΡΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΜΗΤΡΟΚΤΟΝΟΣ...

Μέσα στην τρέλλα των ημερών και τις αμφίσημες δηλώσεις των Μέρκελ, Παπακωνσταντίνου, ΔΝΤ και ΕΕ είπα κι εγώ να διαβάσω ένα "ελαφρύ" μιθυστόρημα του Γ.Παπαχρήστου των ΝΕΩΝ. Δεν ήθελα άλλο ένα γλυκερό, "γυναικείο" βιβλίο του γνωστού εκδοτικού οίκου που πουλάει δήθεν ιστορικά μυθιστορήματα με γυναίκες ηρωίδες που ξεπέρασαν πολέμους, λιμούς & λοιμούς και στάθηκαν άξια στο πλευρό των συζύγων τους.

Έχω διαβάσει κι άλλα βιβλία του Παπαχρήστου και χωρίς να με ξετρελλάνουν τα βρήκα ενδιαφέροντα. Το τωρινό του βιβλίο ξεπερνάει σε στερεότυπα και κοινοτοπίες και τα πάλαι ποτέ Άρλεκιν..

Τι να πρωτοθυμηθώ;

Τον εργένη μεγαλογιατρό καθηγητή με το τετράγωνο θεληματικό πηγούνι (καλά, αυτό είναι δικό μου), τα γκρίζα μαλιά, την μαιζονέτα και το ιατρείο στο Κολωνάκι (Α ρε ΣΔΟΕ πού είσαι;).

Την καλή κυριούλα (νοσηλεύτρια βεβαίως-βεβαίως γιατί σιγά μην έχει γκόμενα ο μεγαλογιατρός καμιά μεγαλογιατρίνα...) που περιμένει για 13 χρόνια τον αγαπημένο της να δεήσει να την παντρευτεί και η οποία μαγειρεύει υπέροχες μακαρονάδες για τον βλαμένο της.

Την ατίθαση κόρη της καλής κυριούλας η οποία τρώει το λίγα χρήματα της μανούλας της δήθεν σπουδάζοντας στην Θεσσαλονίκη αλλά κατά βάση πηδιέται με μεγαλύτερους άνδρες που της προσφέρουν την δυνατότητα να αγοράζει επώνυμες τσάντες και όχι μαϊμούδες από τους μαύρους της Ερμού (αυτό ΔΕΝ είναι δικό μου, έτσι ακριβώς τα γράφει ο 'συγγραφέας' μας!).

Αυτή η καλή κορούλα αφού πηδιέται μία και μόνη φορά με τον μεγαλογιατρό, μένει έγκυος και συνειδητοποιεί πόσο ωραία σύζυγος και μάνα θα ήταν στο πλάι του "αυτός χωμένος στα βιβλία του να σηκώνει για λίγο το κεφάλι του να δει τα αγαπημένα του παιδιά και την πολυαγαπημένη του σύζυγο" (ναι, ναι έτσι τα γράφει!).

Και εκεί που ήμουνα έτοιμη να το σκίσω το ρημαδοβιβλίο, μ'έπιασε η ρημαδοπεριέργειά μου να δω πού το πάει ο μεγαλο-δημοσιογράφος-συγγραφέας. Καλά να πάθω! Γιατί το επόμενο είναι ότι η κορούλα μαχαιρώνει τη μάνα αφού προηγείται ένας τρικούβερτος καβγάς των δυό τους για το ποιά θα κρατήσει τον γαμιά για πάρτυ της! Μην ζητωκραυγάσετε ακόμη, έχει κι άλλο το μενού...

Ο καημένος ο μεγαλογιατρός απογοητευμένος για το κακό που έκανε σε δύο ανυπεράσπιστα θηλυκά, τελικά αυτοκτονεί αφήνοντας με ένα αιματοβαμμένο σημείωμα όλη του την περιουσία στην μητροκτόνο. Και τώρα μπαίνει στο σκηνικό ο έταιρος γαμιάς. Στέλεχος επιχειρήσεων, κορμί στητό, ντυμένος στην τρίχα, φίλος του μεγαλογιατρού, αποφασίζει να πληρώσει τον καλύτερο δικηγόρο της πόλης για να υπερασπιστεί την πτωχή-πλην τίμια μητροκτόνο η οποία σαπίζει εδώ και μερικές ημέρες στην φυλακή. Και ώ του θαύματος! Από κει που είναι να φάει ισόβια η κόρη, τελικά την γλυτώνει με 5,5 χρόνια φυλακής!

Το τέλος του βιβλίου απαιτεί χειροκρότημα μετά ροχάλας: η πολύπαθη έγκυος-μητέρα-μητροκτόνος όταν βγαίνει απ'την φυλακή αντικρύζει στο απέναντι πεζοδρόμιο τον κ.Στέλεχος Επιχειρήσεων μπροστά από την σκούρα μπλε μπε-εμ-βε του να την περιμένει με ανοιχτές αγκάλες. Και το επιμύθιο του συγγραφέα είναι το εξής: μετά από όσα τράβηξε το φτωχό κοριτσάκι κι αφού πλήρωσε τα λάθη του, δικαιούται να ζήσει μια καλύτερη ζωή!

Γιατί, βέβαια, η καλύτερη ζωή είναι οι μπε-εμβεδιές, τα Κολωνάκια και τα χρήματα των γκόμενων...

Έτσι θα πάμε ως λαός μπροστά κυρίες και κύριοι (ή Ελληνίδες κι Έλληνες όπως έλεγε κάποτε μια ψυχή...). Εμείς οι γυναίκες στα σαλόνια κι οι άντρες στ'αλώνια του Κολωνακίου.

Βρε ουστ από δω παλιορεμάλια!

2 σχόλια:

τσότσος είπε...

Έτσι λοιπόν αναπαράγονται τα στερεότυπα γενεών που δυστυχώς, ας μην γελιόμαστε, εξακολουθούν να θέλγουν πολλές από τις σημερινές δήθεν χειραφετημένες "φεμινίστριες"...
Αν είναι έτσι όπως τα περιγράφεις Άννη μου και δεν υπάρχει ίχνος σαρκασμού στα γραφόμενα, τότε πρόκειται για κατάπτυστο πόνημα. Και αν το όνειρο της σύγχρονηης ελληνίδας είναι η με κάθε τρόπο "μεγάλη ζωή", ε, τότε μόνες σας βγάζετε τα μάτια σας με τα δάκτυλά σας...

Διάβασα και εγώ κάποια σημεία του βιβλίου όπου, από την πλευρά των φαλλοκρατών τώρα, περιγράφεται σαν "απόλυτη φαντασίωση να γαμάς μάνα και κόρη"!!
Τί να πω...

Unknown είπε...

Και μετά όλες αυτές οι κατινάρες κλαίγονται που ο άντρας τους τις απατάει, δεν τους φέρεται καλά ή τις γράφει. Εμ έτσι είναι, όταν κάτι το αγοράζεις με τα λεφτά σου, μετά του φέρεσαι σαν προϊόν. Και καλά του κάνεις...