Τρίτη 14 Ιουλίου 2009

ΤΗΝ ΠΑΤΗΣΑΜΕ ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ

Λέτε ο Παπανδρέου να κάνει μεγάλη "πατάτα" διακηρύσσοντας ότι θα ψηφίσει τον Παπούλια αφού πρώτα θα προκαλέσει εκλογές; Λέτε ο χοντρούλης να του κάνει πάλι ματ;
Να τί γράφει το press-gr:

"Στην όλη προσπάθεια μετακύλησης ευθυνών και δημιουργίας μιας εικόνας αφερεγγυότητας του αντιπάλου, έρχεται να προστεθεί στην επιχειρηματολογία που θα ακολουθήσει η ΝΔ, η ενδιαφέρουσα και εμπεριστατωμένη συνέντευξη στο «Παρόν» της Κυριακής του έγκριτου καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, κ. Γ. Κασιμάτη, και επί σειρά ετών Προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Συνταγματολόγων, Διευθυντή του Ινστιτούτου Συνταγματικών Ερευνών, στενού συνεργάτη του Ανδρέα Παπανδρέου και διευθυντή του Νομικού του Γραφείου ως πρωθυπουργού, ενός νομικού που χειρίσθηκε το θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος του 1986.
Σύμφωνα με τον κ. Κασιμάτη, το κόμμα που δεν θα ψηφίσει κανέναν υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας , προκειμένου να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές, σφετερίζεται την αρμοδιότητα για πρόωρη διάλυση της Βουλής, ενώ δεν την έχει από το Σύνταγμα.
Μια τέτοια επιλογή αποτελεί τριπλή παραβίαση του Συντάγματος και του δημοκρατικού πολιτεύματος, αναφέρει ο κ. Κασιμάτης, και σχολιάζοντας τις προθέσεις που έχουν εκφρασθεί από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τονίζει: «Το Σύνταγμα, αναθέτοντας την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Βουλή, αποβλέπει σε κριτήρια που αφορούν την προσωπικότητα και την πολιτική καταλληλότητα του υποψηφίου για το ύπατο αξίωμα της χώρας. Κανένα άλλο κριτήριο δεν είναι επιτρεπτό. Ούτε είναι, ασφαλώς, επιτρεπτό το κριτήριο του αν χρειάζεται η χώρα πρόωρες εκλογές ή όχι». Ο κ. Κασιμάτης προχωρώντας τη κρίση του, αναφέρει: «Είναι ένα μεγάλο ζήτημα πολιτικού ήθους, το οποίο, πιστεύω, είναι χωρίς αντικείμενο. Δεν μπορεί κανένας να φαντασθεί ότι ένα κόμμα που κυβέρνησε την Ελλάδα επί σειρά ετών θα καταψήφιζε έναν υποψήφιο για το ύπατο αξίωμα της χώρας, ο οποίος υπήρξε επί μακρά σειρά ετών ανώτατο στέλεχος του, ικανός και άξιος υπουργός Εξωτερικών των κυβερνήσεών του και ήδη Πρόεδρος της Δημοκρατίας που τιμά το ανώτατο λειτούργημα με την άριστη άσκησή του και είναι αποδεκτός από ποσοστό μεγαλύτερο από 90% του ελληνικού λαού. Μια τέτοια κίνηση, και μάλιστα αντισυνταγματική, δεν θα μπορούσε ποτέ να σκεφθεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης»."

Λογικά μου φαίνονται όλα αυτά: ΕΦΟΣΟΝ δεν συμφωνούν στο πρόσωπο, ΤΟΤΕ (και μόνο τότε) διαλύεται η Βουλή και προκηρύσσονται εκλογές. Είναι μεν ατού για την αντιπολίτευση να μπορεί να προκαλέσει εκλογές με αφορμή την ασυμφωνία για το πρόσωπο του Προέδρου, τώρα όμως που έχει δηλώσει το ΠΑΣΟΚ ότι ΣΥΜΦΩΝΕΙ για τον Παπούλια, πώς θα "δέσει" την επιχειρηματολογία του για πρόκληση εκλογών; Και τί θα κάνει στις 2 πρώτες ψηφοφορίες (όπου χρειάζονται 200 ή 180 ψήφοι αντίστοιχα), θα ψηφίζει όχι ή θα αποχωρήσει από την Βουλή; Λογικό δεν είναι να τους κράζει μετά η ΝΔ ότι εμπάιζουν τους θεσμούς;;
Τώρα που και οι δύο συμφωνούν στο πρόσωπο, πώς θα το στηρίξει ο Παπανδρέου ότι συμφωνεί για τον Παπούλια αλλά, κατ'αρχάς ΔΕΝ συμφωνεί, αλλά μετά τις εκλογές θα συμφωνήσει; Και ακόμα, αν ο Παπούλιας δηλώσει ότι δεν θέλει να είναι υποψήφιος, τί θα κάνει το ΠΑΣΟΚ αν η ΝΔ προτείνει Σημίτη ή Κακλαμάνη (τον πρώην πρόεδρο της Βουλής όχι το δήμαρχο...); Πώς θα στηρίξει το "όχι" του το ΠΑΣΟΚ;
Θυμάμαι ότι το 1990 ο Καραμανλής έγινε Πρόεδρος μετά από τις εκλογές (που κέρδισε ο Μητσοτάκης), όμως τότε ΔΕΝ υπήρχε συμφωνία στο πρόσωπο του Προέδρου μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και, λογικά, έγιναν εκλογές πριν.
Μακάρι να κάνει ο Καραμανλής εκλογές το φθινόπωρο, να απαλλαχτούμε απ'αυτόν γιατί, αν τσουλίσει μέχρι το Μάρτιο, θα στριμώξει (ξανά...) τον Παπανδρέου στη γωνία και θα ψαχνόμαστε όλοι...

8 σχόλια:

NdN είπε...

Δεν ξέρω τι λέει ο Κασιμάτης, που από ότι καταλαβαίνω απλά γραφει την άποψη τους πρί σφετερισμού, αλλά η δική μου είναι διαφορετική. Δεν μπορεί το ΠΑΣΟΚ να συνεναίσει σε οτιδήποτε κρατά αυτή την κυβέρνηση έστω και μία μέρα ακόμα στην εξουσία. Οι άνθρωποι είναι κατι παραπάνω από ανίκανοι. Είναι επικινδυνοι. Σκέφτεσαι να είχαν βγει διάλογοι εγκληματιών με διάφορους από την κυβέρνηση Σημίτη ότι θα είχε γίνει;

Σφετρισμός του Συντάγματος ή όχι, αυτοί πρέπει να φύγουν. Εκεί τελειώνει το παραμύθι. Οποιος θέλει να τους ξαναψηφίσει επειδή ο "κακος Γιώργος παίζει με τους θεσμούς" ας το κάνει. Το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει καν να την σκεφτεί την περίπτωση να συμφωνήσει σε ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ μαζί τους.

Καλή σου μερα φίλε Τσότσο!

αντωνης είπε...

Καλησπερα Τσοτσο.
Δε νομιζω οτι ο Καραμανλης θα κανει εκλογες το φθινοπωρο, αλλά και να κανει εισαι σιγουρος οτι το ΠΑΣΟΚ θα εχει αυτοδυναμια (αν υποθεσουμε οτι θα βγει πρωτο);

Οσο για τη σταση του Παπανδρεου ειναι κατα τη γνωμη μου λαθος. Εφοσον ο ΠτΔ ουσιαστικα ειναι ενα προσωπο χωρις ρμοδιοτητες, δε βρισκω το λογο για να διαφωνησει κανεις.

Και κατα τη γνωμη μου πρεπει να σταματησει αυτη η γελοιοτητα με τις εκλογες. Η κυβερνηση εκλεγεται για 4 χρονια, ας το τηρησουν καποια στιγμη. Γιατι αλλιως απλα μας εμπαιζουν για πολλοστη φορα.

τσότσος είπε...

Καλημέρα φίλε μου Νίκο,
Επί της ουσίας συμφωνώ απόλυτα μαζί σου, ΤΩΡΑ πρέπει να φύγουν οι άχρηστοι.
Το θέμα όμως είναι να μην φανεί ότι το ΠΑΣΟΚ παίζει με τους θεσμούς και αυτό θα φανεί είτε αποχωρήσει από την ψηφοφορία είτε πει 2 φορές (ψηφοφορίες για 200 και 180 ψήφους αντίστοιχα) ΟΧΙ για Παπούλια, προκαλέσει εκλογές και μετά ψηφίσει Παπούλια. Και η προπαγάνδα της κυβέρνησης θα το χρησιμοποιήσει...

τσότσος είπε...

Καλημέρα Αντώνη,

Νομίζω ότι είναι σοφή η διάταξη του συντάγματος που δίνει τη μοναδική δυνατότητα στην αντιπολίτευση να προκαλέσει εκλογές και να αποφασίσει ο λαός.
Πιστεύω ότι η άκαμπτη επιλογή της 4ετίας είναι λάθος γιατί συχνά, όπως τώρα, θα άφηνε να σέρνονται καταστάσεις με καταστροφικά αποτελέσματα για τη χώρα. Ακόμα και σε χώρες με δυνατές δομές π.χ. Γερμανία, γίνονται πρόωρες εκλογές που παρέχουν ευελιξία στο πολιτικό σύστημα.
Εμείς έχουμε στο πολιτικό μας σύστημα 2 "σοφές" πρόνοιες:
1) Δυνατότητα μονοκομματικών κυβερνήσεων (μας ζηλεύουν πολλοί γι'αυτό)
2) Πρόκληση εκλογών από την αντιπολίτευση.

Ανώνυμος είπε...

Τις αυτοδυναμιες τις δινει ο πολιτης, αυτος που ψηφιζει (η δεν).

Το ζητημα δεν ειναι η αυτοδυναμια, Ειναι οτι εδω που φτασαμε (και φτασαμε με απολυτη ευθυνη δικη μας, των πολιτων), ειναι απολυτως αναγκαια η ετυμιγορία.

Ειναι καιρός - μετα απο πολλα χρονια - ολοι εμεις, ο λαος που λενε, να αναλαβει τις ευθυνες του, να ανοιξει τα αυτια του, να δει την πραγματικοτητα καταματα και να αποφασισει.

Τη Ελλαδα θέλει, τι ζωή θελει, τι ζητα επιτέλους... ο καθενας απο μας!

Τι ζηταμε απο τους γυρω μας, τι ζηταμε απο τον ιδιο τον εαυτο μας.

VAD είπε...

Οι συνταγματολόγοι μεταχειρίζομται το Σύνταγμα σαν το φούρνο το Χότζα πάνω στον αραμπά,γυρνάνε τον αραμπά όπου τους βολεύει,το κύριο μέλημα αυτή τη στιγμή ειναι να αποχωρήσουν με νόμιμες διαδικασίες(εκλογές οποιαδήποτε στιγμή)αυτοί που έφεραν τη χώρα στην κατάσταση που βρίσκεται...

τσότσος είπε...

Καλημέρα φίλε ανώνυμε,
Προφανώς ο λαός πρέπει να μιλήσει και να αντιστρέψει την, κατά τη γνώμη μου, λάθος ετημηγορία του το 2007 (φωτιές, νεκροί) που έδωσε νέα ευκαιρία στη ΝΔ να ξεσαλώσει. Και η προεδρική εκλογή είναι αυτή η ευκαιρία.
Απλά διερωτώμαι μήπως ο Παπανδρέου χάσει τις εντυπώσεις από τη ΝΔ με τις παιλινδρομήσεις περί συμφωνίας για Παπούλια αφού προηγηθούν εκλογές.

τσότσος είπε...

Καλημέρα Βασίλη,
Το θέμα είναι μεν να αποχωρήσουν νόμιμα και ήσυχα, όμως, αν ισχύουν αυτά που λέει ο Κασιμάτης (και νομίζω ότι έχει δίκιο) θα φανεί ότι ο Παπανδρέου παίζει με το θεσμό του Προέδρου: το Σύνταγμα σαφώς λέει ότι προκηρύσσονται εκλογές αν υπάρξει ασυμφωνία στο πρόσωπο του υποψήφιου Προέδρου.
Πώς λοιπόν θα στοιχειοθετήσει πειστικά ο Παπανδρέου το επιχείρημά του για να προκαλέσει εκλογές;