Πέμπτη 14 Μαΐου 2009

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ/ΠΡΑΣΙΝΟΙ


Ξεκίνησαν καλά: ούτε διακηρύξεις περί αυτονομίας, ούτε τσιτάτα "δεν συνεργαζόμαστε με κανένα". Σεμνά και ταπεινά δήλωσαν το αυτονόητο, ότι δηλ. θα συνεργαστούν με τον οποιοδήποτε έχει στόχο να προωθήσει την προστασία του περιβάλλοντος, να προασπίσει την ποιότητα ζωής, να βοηθήσει επιτέλους να ανασάνουμε. Τουτέστιν "έδειξαν" ΠΑΣΟΚ, γιατί μη μου πείτε ότι η ΝΔουλα μας έχει ψηλά στην ατζέντα της το περιβάλλον (μάλλον για ξεκάρφωμα την ανέφεραν σαν πιθανό μελλοντικό συνεργάτη).

Αυτό μου δημιουργεί την αισιοδοξία ότι, αν το ΠΑΣΟΚ δεν πετύχει την αυτοδυναμία και απευθυνθεί στους "μικρούς", οι Οικολόγοι/Πράσινοι θα αποφύγουν τους μικρομεγαλισμούς ΑλαβανοΤσιπραίων ("καλώς τα παιδιά" δεν είχε πει για τους ΠΑΣΟΚους ο Αλαβάνος την εποχή των δημοσκοπικών μεγαλείων του;) και, σεμνά/ταπεινά, θα συμφωνήσουν με 1-2 υπουργεία, κοινές πολιτικές στο περιβάλλον και τον πολιτισμό και θα πορευτούμε όμορφα και ωραία.

Και θα μείνει ο ΣΥΝ με τα (δημοσκοπικά) ποσοστά του 2008 στο χέρι... Άλλωστε η ελληνική κοινωνία, που πάντα (;) ψάχνει το καινούργιο (τρομάρα μας...), βρήκε, μετά τον Τσίπρα πέρυσι (πάει αυτός, "φρέσκα κουλούρια" τώρα!), καινούργιο κοσκινάκι, τους Οικολόγους!

Κοίτα να δεις που γίναμε όλοι ευαίσθητοι με το περιβάλλον... Στα λόγια βέβαια ΠΑΝΤΑ είμασταν/είμαστε: ωραία είναι νά'χουμε τα δάση μας, τις καθαρές θάλασσες για να πηγαίνουμε βόλτες, να πλατσουρίζουμε κλπ.

Στα ΕΡΓΑ δεν ξέρω, αν και πολλά δείγματα τον τελευταίο καιρό επιτρέπουν αισιοδοξία:

Τα ποσοστά ανακύκλωσης υλικών ανεβαίνουν θεαματικά τα τελευταία χρόνια, αρκετοί "τρελλοί" ντύθηκαν στα μαύρα και διαδήλωσαν/διαμαρτυρήθηκαν και τον αφανισμό της Πάρνηθας, εκδηλώσεις για την προώθηση της χρήσης του ποδήλατου όλο και πληθαίνουν, φιλοζωικές οργανώσεις ιδρύονται σε πόλεις, χωριά, νησιά...

Όσοι ψάχνουμε να δώσουμε ένα μήνυμα σε όλους αυτούς που προσπαθούν να μας κρατήσουν στην σημερινή "αρχοντοχωριάτικη" πραγματικότητα (πόσο μακρυνό φαντάζει πια το 2004...) έχουμε τώρα μια εναλλακτική λύση τουλάχιστον για τις ευρωεκλογές: ακόμα και το οδεύον προς την εξουσία ΠΑΣΟΚ θα πάρει ένα καλό μήνυμα και θα ενισχύσει το φιλοπεριβαλλοντικό προφίλ του (εδώ ο Παπανδρέου είναι πραγματικά πρωτοπόρος, τα λέει εδώ και χρόνια αλλά ποιος τον άκουγε...) αν οι Οικολόγοι/Πράσινοι πετύχουν ένα αξιόλογο ποσοστό... Διάολε, ευρωεκλογές είναι, δεν διακυβεύεται η διακυβέρνηση της χώρας, πολύ καλύτερα θα τα πάει στην Ευρωβουλή η Ελληνίδα (!) πρόεδρος των Πράσινων της Βιέννης (2η στο ψηφοδέλτιό τους) από πολλούς άλλους!

Και μια τελευταία κουβέντα για τους ΣΥΝασπισμένους:

Ο Παπαδημούλης αξιολογήθηκε σαν ένας από τους πιο δραστήριους Ευρωβουλευτές όλων των χωρών - μελών και η "ανταμοιβή" του από το κόμμα του (που κόπτεται για την αξιοκρατία...) ήταν να προτιμηθεί, με δημοκρατικές διαδικασίες βέβαια, ο Χουντής (που, όπως έμαθα, έχει τα ελληνικά για ξένη γλώσσα) σαν 1ος (και σίγουρος) Ευρωβουλευτής.

Και ξέρετε γιατί; "Τόσα χρόνια, λέει, δούλευε σαν σκυλί για το κόμμα με ένα γλίσχρο μισθό, να μην τον ανταμείψουμε;"

6 σχόλια:

vagnes είπε...

...χαίρομαι για την ανάρτηση σου, θυμάμαι πιο παλιά είχαμε κάνει τη συζήτηση για συνεργατικές κυβερνήσεις και είχαμε συμφωνήσει (αν θυμάμαι καλά) πως ένα κόμμα εκτός από τα 5 γνωστά είναι καιρός να εμφανιστεί και να δώσει άλλο αέρα για συνεργατικές κυβερνήσεις.

Αυτό σίγουρα είναι οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ αλλά σου συνιστώ και αυτό να μελετήσεις που ιδρύθηκε φέτος το Γενάρη και λέγεται ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ θα βρεις σύνδεσμο στο ιστολογιο μου.
Μια πρόταση κοινή για στήριξη ενός κόμματος εκτος των 5 γνωστών, για μας που έχουμε τις ίδιες ανησυχίες θα ήταν πολύ χρήσιμο να ξεκινούσαμε μέσα από το διαδίκτυο και τα μπλογκς...!!

τσότσος είπε...

Καλημέρα Βαγγέλη,
Σίγουρα θα ήταν καλό να ταρακουνηθούν τα κόμματα και οι ευρωεκλογές προσφέρουν σε όλους μας αυτή την ευκαιρία.
Δεν ξέρω πώς θα αντιδράσω και τί θα ψηφίσω στις εθνικές εκλογές (εκεί το κύριο κριτήριό μου θα είναι να φύγουν οι άχρηστοι), νομίζω ότι και τότε δεν θα μπω σε μαντρί... Γενικά πάντως τα θέματα συνεργατικών κυβερνήσεων θέλουν ανοικτό πνεύμα συνεργασίας και διάθεση για υποχωρήσεις. Ξέρεις πολλούς τέτοιους Έλληνες;
Προς το παρόν όμως το μήνυμα είναι:
"χαστούκι στο κομματικό (μικρό/μεγάλο) κατεστημένο!"

Ανώνυμος είπε...

Ποιοί είναι οι Δημοκρατικοί, ρε παιδιά; Και ο φίλος παραπάνω, που τους ξέρει; Εγώ τους έψαξα αλλά δεν τους βρήκα, μήπως ο φίλος είναι υποψήφιός τους;

Πάντως, αν από τη μιά οι μεν ψηφίζουν τα 2 μεγάλα κόμματα, και από την άλλη όσοι θέλουν την αλλαγή, ψηφίζουν ο καθένας και το δικό του, πάλι τίποτα δεν γίνεται.

NdN είπε...

Γεια σου Τσότσο,

Διάβασα και εγώ πολλά για τους Οικολόγους. Τον Τρεμόπουλο εξάλλου τον γνωρίζω από την Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για έναν σοβαρό άνθρωπο που δεν άλλαξε στάση ζωής σε καμία περίοδο μένοντας μακριά από "καυγάδες". Τον εκτιμώ.

Νομίζω πως για κάποιον που θέλει να δείξει μία "διαμαρτυρία" για τα κυβερνητικά κόμματα, αλλά και για όποιον δεν εκφράζεται από τα λεγόμενα τους οι Οικολόγοι είναι η καλύτερη λύση. Θα καταγράψουν και ένα ποσοστό που θα δείξει ότι υπαρχει και μια άλλη συνιστώσα στο πολιτικό σύστημα.

Καλή εβδομάδα!

τσότσος είπε...

Δεν έχω ιδέα, φίλε ανώνυμε, ποιοι είναι οι ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ, άλλωστε στην παρούσα φάση δεν ενδιαφέρει και πολύ: κατά τη γνώμη μου, σημασία έχει να στείλουμε ένα μήνυμα στους μεγάλους (και ειδικά στο ΠΑΣΟΚ γιατί για τη ΝΔ δεν το συζητάω...) ότι δεν έχουμε ανοχή και υπομονή...Τί θα κάνουμε στις εθνικές εκλογές αυτό είναι "άλλου παπά ευαγγέλιο"... ΄Αλλωστε, πού ξέρεις, μπορεί να προκύψει τότε περίπτωση συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με ένα σοβαρό μικρό κόμμα, γιατί όχι;

τσότσος είπε...

Νίκο, σε ευχαριστώ για την πληροφορία περί Τρεμόπουλου,εγώ δεν τον ξέρω, δεν με ενδιαφέρει όμως, γιατί, όπως λες, μήνυμα θέλουμε να δώσουμε και τίποτα άλλο.
Εγώ, επειδή είμαι του συναφιού (προστασία περιβάλλοντος επαγγελματικά), έχω γενικά θετική προδιάθεση σε τέτοιες κινήσεις και νομίζω ότι το ΠΑΣΟΚ θα ταρακουνηθεί με ένα καλό ποσοστό των Οικολόγων. Έτσι θα δυναμώσει και το μήνυμα του Γιώργου (βλέπεις ότι άλλαξα τον τόνο απέναντί του χωρίς να έχω τελείως ξεθυμώσει...) για την πράσινη ανάπτυξη.
Να ξέρεις ότι αν πετύχει, όταν με το καλό ξεκουμπιστούν οι άχρηστοι/ επικίνδυνοι, θα είμαι από αυτούς που θα παραδεχτούν ότι έσφαλαν στην αρχική εκτίμησή τους γι'αυτόν και θα είσαι ο πρώτος που θα το μάθει...
Καλή εβδομάδα από Σόφια (όπου δουλεύω εδώ και 3 μήνες)!