Αντιγράφω από την ΗΜΕΡΗΣΙΑ:
"Εντονη είναι η φιλολογία που έχει αναπτυχθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα γύρω από το «πακέτο» των 28 δισ., για τις τράπεζες όπως λέει ο πολύς κόσμος ή για την οικονομία όπως λέει η κυβέρνηση.
Υπάρχουν κάποιες αλήθειες που θα πρέπει να ειπωθούν, προκειμένου ο καθένας να κατανοήσει τόσο το πρόβλημα όσο και τη διέξοδο, αν αυτή υπάρχει για την παρούσα περίοδο.
Η ύφεση είναι ο υπ΄ αριθμόν ένα κίνδυνος που επικρέμαται πάνω από την ελληνική οικονομία. Το σενάριο να εισέλθει η Ελλάδα σε περίοδο ύφεσης είναι εφιαλτικό και ως εκ τούτου κανείς δεν θέλει να το σκέφτεται.
Άρα το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι να στηριχθεί η καρδιά της οικονομίας, που είναι το τραπεζικό σύστημα. Και είναι καλό να το καταλάβει ο καθένας πως με το συγκεκριμένο «πακέτο» στηρίζεται το τραπεζικό σύστημα και όχι οι μεμονωμένες τράπεζες.
Αν το «πακέτο» είναι καλό ή κακό είναι ένα άλλο θέμα. Ίσως να μπορούσε να γίνει καλύτερο ίσως να μπορούσε να γίνει και χειρότερο. Αν συμφωνήσουμε όλοι σε αυτό, τότε μπορούμε να πάμε και ένα βήμα πιο κάτω. Πολλοί ισχυρίζονται, μεταξύ αυτών και το ΠΑΣΟΚ, πως οι τράπεζες που ενδεχομένως έχουν προβλήματα ρευστότητας ή κεφαλαιακής επάρκειας, θα έπρεπε να προχωρήσουν σε γενναίες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.
Η πρόταση αυτή είναι μάλλον ανεδαφική και σίγουρα ανεφάρμοστη. Αν υποθετικά κάποια τράπεζα αποφάσιζε μέσα σε τέτοιο κλίμα να κάνει αύξηση κεφαλαίου, είναι βέβαιο ότι η μετοχή της θα κατέρρεε. Και αν καταρρεύσει μία μετοχή που ήδη έχει χάσει τα 2/3 της αξίας της, τότε καταλαβαίνει ο καθένας τι μπορεί να συμβεί.
Και να υπενθυμίσουμε και κάτι που δεν έχει ειπωθεί με την ένταση που θα έπρεπε: καμία τράπεζα στην Ελλάδα δεν έχει βασικό μέτοχο που ελέγχει πάνω από 50%. Άρα η αγορά θα καλούνταν να βάλει χρήματα και βέβαια είναι κάτι περισσότερο από σίγουρο ότι δεν θα έκανε. Φανταστείτε το 70% των μετόχων μίας τράπεζας να θέλουν να πουλήσουν για να μη συμμετάσχουν σε αύξηση κεφαλαίου.
Το ζητούμενο μέσα από αυτό το σχέδιο είναι να υπάρξει ροή κεφαλαίων προς την αγορά. Να συνεχίσουν οι τράπεζες να δίνουν δάνεια και επιπροσθέτως να δίνουν φθηνά δάνεια.
Μπορεί να γίνει αυτό; Το πρώτο με δυσκολία και εδώ θα παίξει ρόλο η στάση της κυβέρνησης. Το δεύτερο όμως; Τα φθηνά δάνεια, μάλλον είναι δύσκολο να τα δούμε υπό τις παρούσες συνθήκες και είναι στρουθοκαμηλισμός να υποστηρίζει κανείς το αντίθετο."
Δεν είμαι ειδικός στα οικονομικά και δεν μπορώ να κρίνω αν όντως είναι έτσι η κατάσταση. ΑΝ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ, τότε ο Αλογομούρης έχει δίκιο να ψέγει το ΠΑΣΟΚ για λαϊκισμό και άγνοια (για ΣΥΝ, ΚΚΕ δεν το συζητώ: βαθιά νυχτωμένοι...). Επιπλέον δεν κατάλαβα ποια είναι η θέση του ΠΑΣΟΚ: είναι εναντίον του "πακέτου" επειδή είναι κακό ή ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ διαφωνεί;
Κάτι διάβασα ότι ζητάει να βάλουν οι μεγαλομέτοχοι των τραπεζών το χέρι στην τσέπη και να στηρίξουν έκαστος την τράπεζά του και όχι οι φορολογούμενοι. Υπάρχουν όμως μεγαλομέτοχοι στις ελληνικές τράπεζες; Κατά την ΗΜΕΡΗΣΙΑ όχι... Άρα, τί προτείνει το ΠΑΣΟΚ; Θέλει καλύτερο "πακέτο" ή ΚΑΘΟΛΟΥ "πακέτο"; Και, αν είναι ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ αντίθετο τί προτείνει;
Κοίτα που κατάντησα να δίνω δίκιο στον κομπλεξικό και ανίκανο Αλογοσκούφη, που μας έβαλε σε επιτήρηση και δεν μπορεί να εκτελέσει τον προϋπολογισμό ΤΟΥ...
1 σχόλιο:
Κάνεις λάθος να δίνεις δίκιο στον αλογομούρη. Εδώ βλέπουμε επί 2+ μήνες μια κυβέρνηση να εκλιπαρεί τους τραπεζίτες να δεχθούν το σχέδιο της κι εσύ πιστεύεις ότι αυτή η ριμαδοκυβέρνηση θα βάλει τους όρους της στους τραπεζίτες εφόσον αυτοί δεχθούν το σχέδιο;... Εδώ ο εκλεγμένος από τον αλογομούρη αράπογλου κάνει ό,τι θέλει κι εσύ πιστεύεις ότι τάχα η κυβέρνηση θα πιέσει τους τραπεζίτες να δίνουν φθηνά δάνεια στους επιχειρηματίες; Εγώ ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΗ ότι οι τραπεζίτες θα τα βάλουν στην τσέπη τα 28 δις και θα προκαλούν την κυβέρνηση να τους πάει ευρωπαϊκό δικαστήριο για να τους τα πάρει πίσω. Η Ελλάδα έχει γίνει μπάτε σκύλοι αλέστε... Τον λαό τον σκέφτεται κανείς; Τράπεζες και κράτος μας καταληστεύουν καθημερινά και ανελέητα κι εσύ μου λες να σκεφτώ την επιβίωση των τραπεζών; στο πυρ το εξώτερο να πάνε!
Δημοσίευση σχολίου