Βρέθηκα για δουλειά 5 μέρες στον Περσικό, στο Μπαχρέιν συγκεκριμένα. Λιλιπούτειο (650 τ. χλμ.) με την υψηλότερη πυκνότητα πληθυσμού στον Κόλπο (900 κάτ./τ.χλμ.), "εισάγει" άμμο από την γειτονική Σαουδική Αραβία για να χτίσει τα μεγαθήριά του (ξενοδοχεία, πολυκατοικίες κλπ.). Αποτελείται από 33 νησιά, 2 όμως είναι τα κυριότερα, το Manama (πρώτεύουσα) και το Muharraq.
Άμμος και καμήλες βέβαια, σε τέτοια πυκνοκατοικημένη περιοχή, ούτε για δείγμα, πρέπει να πας απέναντι (1 ώρα με το αυτοκίνητο) στη τεράστια (2.1 εκατ. τ.χλμ.!) Σαουδική Αραβία και να "χαθείς" στην έρημό της για να χορτάσει το μάτι σου "αμμουδιά".
Η χάρη μας έφτασε μέχρι εκεί κάτω: ο Νέαρχος, ο ναύαρχος του Αλέξανδρου, το κατέκτησε το 300 π.Χ. και οι πρόγονοί μας έμειναν εκεί μέχρι το 600 μ.Χ. που ήλθαν οι Άραβες. Τύλος και Ουρανός ονομάζονταν τότε το Manama και το Muharraq αντίστοιχα.
Βασιλιάς το κυβερνά και πρίγκηπας-πρωθυπουργός φέρνει νομοσχέδια στη Βουλή τους που, αν δεν τα ψηφίσει, ο πρίγκηπας την διαλύει!"Δημοκρατία" islamic style...
Καιρός; Κρύο για τους ντόπιους (35 βαθμοί, λίβας...), παντού ο κλιματισμός στο φόρτε γιατί αλλιώς δεν υποφέρεται η κατάσταση (ζέστη και υγρασία).
Νερό για πλύσιμο προμηθεύονται, όπως και οι υπόλοιπες χώρες του Κόλπου, από εγκαταστάσεις αφαλάτωσης, που με τα χρόνια "κατασκευάζουν" λόφους αλατιού στον πυθμένα της θάλασσας με προφανείς περιβαλλοντικές συνέπειες για την χλωρίδα/πανίδα της...
Αξιοθέατα λίγα: ένα τεράστιο τζαμί (Al Fatih) που χωράει 7000 νοματαίους, το κάστρο τους, και το παζάρι με τα γλυκά (καταπληκτικά, δικής τους έμπνευσης, καμμία σχέση με μπακλαβαδάκια και τα παρόμοια).
Οι περισσότεροι άντρες φοράνε άσπρες και οι γυναίκες μαύρες κελεμπίες, οι περισσότερες με φερετζέ.
Στο συνέδριο που ήμουν, κάποιες από αυτές εντυπωσίαζαν με τους τίτλους σπουδών (διδακτορικά, Masters) και τα απαστράπτοντα αγγλικά τους! Πήγαν φαίνεται σε Αγγλίες, Αμερικές κλπ. (εκεί τί φορούσαν άραγε;) και ξαναγύρισαν (με το ζόρι; λόγω παράδοσης; ποιος ξέρει...) στον καταπιεστικό ανδροκρατούμενο κόσμο τους: σαφής διάκριση σε βάρος τους αφού σε δικαστήρια πρέπει 2 γυναίκες να καταθέσουν για το ίδιο γεγονός για να ληφθεί υπόψη η κατάθεση σε αντίθεση με ένα άνδρα, ενώ μετά θάνατο των γονιών το αγόρι παίρνει τα 2/3 της περιουσίας.
Μαζί με το Ιράν και το Ιράκ είναι τα μόνα κράτη με πλειοψηφία μουσουλμάνους σιίτες, όλα τα άλλα είναι σουνιτικά κράτη (δεν πολυκατάλαβα τις διαφορές, κάτι σε ορθόδοξους/ καθολικούς μοιάζει...).
Το αλκοόλ επιτρέπεται σε μοδάτα εστιατόρια και στα ξενοδοχεία, αλλιώς παθαίνεις υδροπικία από το πολύ νερό.
Πήχτρα σε μετανάστες, Ινδούς, Φιλιππινέζους κλπ. που κάνουν όλες τις δουλειές ενώ οι ντόπιοι το παίζουν αφεντικά.
Χλίδα σε πολλά σημεία αλλά και μιζέρια, όπου οι δικές μας λαϊκές συνοικίες φαντάζουν "Κολωνάκι"...
Οικονομικά έχουν χάσει την πρωτοκαθεδρία που είχαν μέχρι πριν λίγα χρόνια, τους πήρε φαλάγγι το Ντουμπάι που έδωσε πρωτοφανή κίνητρα σε επενδυτές όπως τσάμπα γη για να επενδύσουν (κάτι τέτοια βλέπει ο Αλογοσκούφης και "τρελλαίνεται"...).
Αν θα ξαναπήγαινα; Αμέ, αν και περισσότερο η ιδέα πού είσαι είναι η "ατραξιόν" τέτοιου ταξιδιού και όχι τα αξιοθέατα ή ο τρόπος ζωής...
9 σχόλια:
Έτσι κι αλλιώς, ο τρόπος ζωής ιδιαίτερα των γυναικών είναι αποκρουστικός για οποιονδήποτε Δυτικό. Από πού κι ως πού η γυναίκα θεωρείται κατώτερη από τον άντρα, δεν το έχω καταλάβει. Αυτό, όμως, που με εξοργίζει περισσότερο είναι που κάποιοι μιλούν για πολιτισμό, όταν αναφέρονται στους σύγχρονους Άραβες, όταν εν έτει 2008 (τη δική τους χρονολογία δεν την ξέρω) στις χώρες αυτές καταπατώνται κατάφωρα τα ανθρώπινα δικαιώματα, όσον αφορά στις γυναίκες, και μάλιστα με τρόπο ύπουλο, ώστε μέχρι και εκείνες όχι μόνο να το ανέχονται αλλά να το απολαμβάνουν κιόλας! Τι να πω...
ΟΥ ΑΛΈΙΚΟΥΜ ΣΑΛΑΜ ΟΥ ΡΑΧΜΑ!
Είναι η απάντηση στο χαιρετισμό σου.
Πήρες μια ιδέα λοιπόν,πρόσθεσε σε όλα αυτά την ανείπωτη φτώχεια και την αμμουδιά της ερήμου και είσαι Σουδάν.Μικρή διαφορά εξωτερική διαφορά,εδώ οι γυναίκες φορούν μαντήλα,η μπούργκα είναι προσωπική επιλογή,ούτε 1/100 δεν τη φοράει.
-Για την Αλεξιάννα:Και όμως ο ισλαμικός νόμος σε περίπτωση χωρισμού δίνει τα παιδιά στη μητέρα,απλά δεν τον εφαρμόζουν υπακούοντας σε άγραφους νόμους,΄ο,τι μας συμφέρει δηλαδή...
Ετσι μπράβο!
Νόμιζα θα μας ταξίδευες κάπου βόρεια πάλι (Φινλανδία, Νορβηγία κτλ) αλλά αυτή τη φορά πήγες σε θερμά κλίματα!
Πολύ καλή η παρουσίαση σου! Ξέρω και εγώ αρκετά για την περιοχή γιατί είχα και συμφοιτητές, αλλά και πολλούς συναδέλφους που πήγαν για δουλειά.
Να ξαναπάς αν δου δωθεί η ευκαιρία και αν έχεις όρεξη να γράψεις κια παραπάνω και να βάλεις και περισσότερες φωτογραφίες, από κτίρια, από ξενοδοχεία, εστιατόρια, που πήγατε, πους σαν βγάλανε έξω, αν εχει εγκληματικότητα, αν είχατε περιορισμούς κτλ
Καλό ΣΚ φίλε Τσότσο!
Έχω πάει 3 φορές, φίλε Νίκο, στην περιοχή (Κατάρ, Ιράν) στην προblog εποχή.
Είμαι ταξιδιάρης, όπως και εσύ άλλωστε.
Έγραψα όλα όσα υπέπεσαν στην αντίληψή μου, δεν έμαθα κάτι για θέματα εγκληματικότητας κλπ.
Δεν είχα και πολύ χρόνο να περιηγηθώ, σε ένα συνεδριακό χώρο ξενοδοχείου έξω από το κέντρο ήμουν όλες τις μέρες.
Καλό Σαββατοκύριακο, γιορτάζει και η αγαπημένη σου Θεσσαλονίκη αύριο, φαντάζομαι και πολλοί Δημήτρηδες συγγενείς και φίλοι... Αν ναι, να τους χαίρεσαι όλους!
Θα ήθελα πολύ να πάω και στη "βαθιά" Αφρική, Βασίλη, να δω και εκεί τη ζωή τους, Φαντάζομαι βασανίζονται πολύ...
Μου φαίνεται ότι ο ισλαμικός νόμος σε γενικές γραμμές δρα εις βάρος των γυναικών με τις μικρές εξαιρέσεις που αναφέρεις που όμως δεν δείχνουν μέριμνα για τη γυναίκα αλλά για τα παιδιά (και όπως λες συχνά δεν εφαρμόζεται...).
Καλό Σαββατοκύριακο!
Φίλε Τσότσο,Κατσε εκεί που είσαι,αν είδες μια χώρα της Αφρικής,δε χρειάζεται να δεις άλλη,το συμπέρασμα το έβγαλες,ψάξε για καλύτερα ταξίδια...
Να καλοπερνάς....
Χώρες που αποτελούν όνειρο για πολλούς ανα τη γη. Χώρες που συνδιάζουν τον παραδοσιακό με τον σύγχρονο τρόπο ζωής στις ακρέες του όμως μορφές. Θέλω πολύ να ταξιδέψω σε τέτοια μέρη και ιδιαίτερα στο ντουμπάι. Πολύ καλή παρουσίαση
Βασίλη, προσπαθώ να είμαι ταξιδευτής και όχι τουρίστας, άρα ταξιδεύω παντού και όχι απαραίτητα για καλοπέραση.
Φαντάζομαι όμως από τον τόνο της "φωνής" σου πόσο οδυνηρό θα είναι ένα ταξίδι στο Σουδάν...
Karajan καλημέρα,
Για πρώτη φορά έχει γούστο, βλέπεις κάτι τελείως διαφορετικό από τον δικό μας κόσμο. Δεν νομίζω όμως ότι έχεις πολλά πράγματα να δεις πέρα από τον αρχικό "εξωτισμό".
Στο Ντουμπάι δεν έχω πάει, νομίζω ότι δεν είναι πολύ διαφορετικό από το Μπαχρέιν, ίσως να έχει πιο εντυπωσιακά "κιτς" κτίρια.
Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
Δημοσίευση σχολίου