Κυριακή 6 Ιουλίου 2008

Η ΙΩΑΝΝΑ, Η ΑΛΕΞΙΑΝΝΑ

Άκουσον, άκουσον:

Πρώτη των πρώτων στις πανελλαδικές με 19 χιλιάδες τόσα μόρια η Ιωάννα, απόφοιτος δημόσιου σχολείου, πέτυχε αυτή την αξιοζήλευτη επίδοση ΧΩΡΙΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ!

Και ενώ μπορεί να μπει σε οποιαδήποτε σχολή, αυτή "η χαζή" δηλώνει "κολλημένη" με την Φιλολογία με όνειρο να διδάξει ελληνικά σε δημόσιο σχολείο όταν αποφοιτήσει!!!

Λέει στα ΝΕΑ: "Ακόμα και 1-2 παιδιά να οδηγήσω στην πραγματική γνώση, θα είμαι ευτυχής"...

Πριν 3 χρόνια μια άλλη απόφοιτος, ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου όμως (από τα "καλά"), η Αλεξιάννα, πέτυχε παρόμοιο "νούμερο" και αυτή ΧΩΡΙΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ. Κατά σύμπτωση και αυτή "ερωτεύτηκε" την Γλωσσολογία και ήδη διαπρέπει στο Καποδιστριακό... Αν μη τί άλλο, οι σημερινές επιδόσεις της δείχνουν ότι οι γνώσεις που πήρε στο σχολείο επαρκούν, με σωστό διάβασμα, για υψηλές επιδόσεις στο πανεπιστήμιο.

ΑΡΑ;

Δεν είναι για πέταμα το ελληνικό σχολείο όπως θέλουν να μας πείσουν (και το έχουν καταφέρει) διάφοροι φωστήρες των ΜΜΕ και οι "ξερόλες" που αφθονούν στην ελληνική κοινωνία.

Τα σχολεία μας μπορούν να δώσουν αυτό που χρειάζεται ο επιμελής μαθητής για να αποδώσει τα μέγιστα, απλά εμείς, οι υπερφίαλοι γονείς, απαξιώνουμε το δημόσιο σχολείο, όπως κάνουμε για οτιδήποτε δεν το πληρώνουμε... Εξοντώνουμε τα παιδιά μας στα φροντιστήρια (ακόμα και αν φοιτούν σε καλά σχολεία των βόρειων προαστίων...) ευελπιστώντας οι κουμπούρες του 10 να πετύχουν στην Ιατρική...

Συν τοις άλλοις, δεν αφήνουμε τα "βλαστάρια" μας να ακολουθήσουν το δρόμο τους αλλά τα μπουκώνουμε με "όνειρα" κοινωνικής καταξίωσης ("έλα μωρέ, καθηγητάκος θα γίνεις με τέτοιους βαθμούς;"...) και χρήματος μέχρι αυτά να πουν το πολυπόθητο "ναι" και να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό με τις σχολές της προτίμησής ΜΑΣ...

Νά όμως που υπάρχουν και οι εξαιρέσεις...

Μια χαρά λοιπόν κάνουν τη δουλειά τους τα σχολεία μας, αρκεί όλοι μας, γονείς και μαθητές, να ξέρουμε μέχρι πού φτάνει το πάπλωμά μας και να μην επιδιώκουμε "μεταξωτά βρακιά"...

5 σχόλια:

VAD είπε...

Η Αλεξιάννα και χιλάδες νέα παιδιά της γενιάς της επιβεβαιώνουν την αισιοδοξία μου ότι καποια στιγμή θα ξαναβρει το δρόμο της αυτη η έρμη Ελλαδίτσα,που τοσο ταλανίζεται απο βρωμιές siemens και άλλες παρόμοιες ιστοριες για αγρίους!Πρωτοπόρα σ΄αυτή τη διαδρομή, η Δημόσια Εκπαίδευση,παρά τα όσα της φορτώνουν!
Καλημέρα και καλή εβδομάδα

τσότσος είπε...

Βασίλη καλωσήλθες, καλορίζικο το blog σου με τα τόσα ενδιαφέροντα που θα μας παρουσιάζεις!

Παρόλο που υπάρχουν οι εξαιρέσεις στυλ Αλεξιάννας/Ιωάννας που επιτρέπουν σχετική αισιοδοξία, φοβάμαι ότι η απαξίωση του σχολείου στα μάτια του μέσου γονιού και η επιθυμία του να δεί το βλαστάρι του "καταξιωμένο", είναι βαθιά ριζωμένη στη συνείδηση των Έλλήνων.
Στα σχόλιά μου για την Ιωάννα/ Αλεξιάννα απαντούν: "Προφανώς και δεν έκαναν φροντιστήριο αφού ήξεραν ότι θα μπουν λόγω των χαμηλών βάσεων. Αν ήθελαν Νομική ή Πολυτεχνείο, θα ζητούσαν μόνες τους φροντιστηριακή βοήθεια"...
Δεν βγάζεις άκρη με τον σημερινό Έλληνα του Καγιέν και της μαιζονέττας...
Χαίρομαι πάντως για την αισιόδοξη άποψή σου!

NdN είπε...

Στην Ελλάδα ο μηδενισμός είναι το εθνικό μας σπορ. Στο ίδιο επίπεδο με την αδυναμία ανάληψης ευθύνης όταν κάνεις λάθος. Ετσι έχουμε μάθει και έτσι θα προχωρήσουμε. Αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει. Θα ακούς παντού φωνές «τα νοσοκομεία μας είναι τα χειρότερα» από ανθρώπους που το πιο μακρύ τους ταξίδι ήταν μέχρι το Λαγκαδά ή την Ελευσίνα. Θα ακούς για δημόσια σχολεία και πανεπιστήμια από κάποιους που δεν μπόρεσαν να περάσουν ούτε απ’ έξω. Δεν πρέπει να τσατίζεσαι. Απλά χαμογέλα ειρωνικά και κούνα το κεφάλι. Δεν αξίζει καν να απαντάς.

τσότσος είπε...

Καλημέρα Νίκο,
Χαίρομαι για αυτά που λες, φαντάζομαι, ζώντας στο εξωτερικό, θα έχεις απομυθοποιήσει τα επιτεύγματα των Εγγλέζων: όλοι περίπου στο ίδιο καζάνι βράζουμε λίγο-πολύ...
Είναι όμως δύσκολο να προσπερνάς τον ελληνικό ξερολισμό ζώντας εδώ και συναναστρεφόμενος φίλους, γνωστούς...
Πότε κατεβαίνεις για διακοπές;

NdN είπε...

Κατεβαίνω σε 10 μέρες. Το άλο ΣΚ θα είμαι στην Χαλκιδική!

Σχετικά με τις προσφερόμενες υπηρεσίες σε κάποιες υστερεί η Ελλάδα και σε κάποιες υπερτερεί. Το κακό είναι ότι στην Αγγλία και στην Ιταλία υστερούν λόγω πληθυσμού, μεγάλων στικών κέντρων, περιορσμένου χώρου κτλ στην Ελλάδα υστερουμε λόγω νοοτροπίας και ανικανότητας. Αυτό είνια το επικίνδυνο και γι αυτό δεν βλέπω κάτι να αλλάζει. Για παράδειγμα πιστεύω τα νοσοκομεία στην Ελλάδα είναι καλύτερα από αυτά της Αγγλίας. Δεν είναι δυνατόν όμως οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της Αγγλίας να ελέγχουν χιλιάδες εταιρίες και εκατομμύρια εργαζόμενους σε ότι αφορά τα φορολογικά τους, να μην μπορεί να φοροδιαφεύγει κανένας και στην Ελλάδα να μην μπορούμε να ελέγξουμε 6εκ εργαζόμενους. Και να φοροδιαφεύγει και η κουτσή Μαρία, που στην τελική αυτή καλά κάνει γιατί είναι και άτομο με ειδικές ανάγκες (κουτσή)!!!