Τετάρτη 2 Απριλίου 2008

"ΚΥΡΙΕ, ΚΥΡΙΕ, ΝΑ ΠΑΩ ΕΞΩ;"

Τί το'θελε ο Παπανδρέου να προτείνει στον Καραμανλή να "πεταχτεί" την ύστατη ώρα στα Σκόπια;
Τί ήθελε να πετύχει στο παραπέντε;
Είτε σαν πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς είτε σαν αρχηγός της αντιπολίτευσης θα έπρεπε να είχε πάει πολύ πιο πριν...

Άλλωστε δεν θα πήγαινε να διαπραγματευτεί (δεν έχει καμμιά τέτοια δυνατότητα) αλλά να δείξει επιτόπου στους "γείτονες" να μην υπολογίζουν στα συνήθη κομματικά παιχνίδια που συνήθως επιδιδόμαστε και ότι τα δύο μεγαλύτερα ελληνικά κόμματα πρεσβεύουν τις ίδιες θέσεις.

Αν πάλι πήγαινε σαν πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, τότε ίσως η επίσκεψή του να είχε μεγαλύτερη σημασία, αφού προηγουμένως θα είχε φτιάξει τις κατάλληλες συμμαχίες (Θαπατέρο κλπ.): "Μάγκες, σταματήστε τα νταηλίκια, εκτός από εμάς θα σας τα χώσουν και άλλοι στη σύνοδο του ΝΑΤΟ".

Και τώρα "το ζουμί":
Τί νόημα είχε η αίτηση άδειας (!) να τον αφήσει ο Καραμανλής να πάει;
Αν έκρινε σαν υπεύθυνος πολιτικός άνδρας και επιτυχημένος πρώην ΥΠΕΞ (ο καλύτερος που είχαμε τις τελευταίες δεκαετίες) ότι έπρεπε να επισκεφτεί τους Σκοπιανούς, γιατί ζήτησε άδεια; Τί περίμενε, να του πει ο άλλος "ναι, πήγαινε";

Ή ξέρεις γιατί πρέπει να πας και, τότε, δεν ρωτάς κανένα ή δεν ξέρεις (απίθανο για τον Γιώργο για θέματα εξωτερικής πολιτικής!) και τότε ρωτάς. Και με την στάση "μαθητή" που έδειξε ο Γιώργος, μάλλον το δεύτερο έβγαλε προς τα έξω...

9 σχόλια:

blogger είπε...

Εγώ πάντως δεν το βλέπω από την δική σου οπτική.
Όλοι μίλησαν, ακόμη και η Ν.Δ. με τα καλύτερα λόγια για την γενικότερη συμπεριφορά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και του Προέδρου της.
Σε τέτοιες στιγμές πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Και αν παρακολούθησες τις εως τώρα εξελίξεις, ούτε οι Αμερικάνοι δεν περίμεναν τέτοια ομοψυχία.
Για την πρόταση που έκανε ο Γ. Παπανδρέου να επισκεφθεί τα Σκόπια: Το θεωρώ πολύ σωστό και λογικό, γιατί ο Γ. Παπανδρέου σέβεται τους θεσμούς.
Θα ήταν πολιτική ανωριμότητα να παρακάμψεις τον Πρωθυπουργό (όσο ανίκανος και αν είναι αυτός) και να κάνεις του κεφαλιού σου.

τσότσος είπε...

Φίλε μου, θεωρώ και εγώ ότι ήταν πρωτόγνωρη για τα ελληνικά πολιτικά πράγματα η στάση του ΓΑΠ να επισκεφτεί τον πρωθυπουργό και να επιβεβαιώσει την εθνική ομπψυχία.
Αυτό είναι το ένα σκέλος, δεν υπάρχει διαφωνία.
Δεν παρακάμπτεις όμως κανένα όταν αποφασίζεις ότι για το καλό της Ελλάδας πρέπει να πας στα Σκόπια και να πεις αυτά που εσύ, σαν υπεύθυνος πολιτικός άνδρας και βαθύς γνώστης των θεμάτων ΥΠΕΞ, πιστεύεις ότι πρέπει να πεις, δεν είναι θέμα θεσμικής υπακοής αυτό! Θα ήταν αν πήγαινες να εκτελέσεις συμφωνημένη αποστολή ύστερα από συνεννόηση με τον πρωθυπουργό.
Οι ΝΔκράτες φυσικά και μίλησαν με τα καλύτερα λόγια για την πρωτοβουλία του ΓΑΠ να πάει στο Μαξίμου, δεν είπαν τίποτα όμως για το θέμα της "άδειας" που ζήτησε ο ΓΑΠ...Άλλωστε τους βολεύει να φαίνεται ο ΓΑΠ επαίτης της έγκρισης του Κωστάκη για να κάνει κάτι που ο ίδιος θεωρεί (;) σωστό...
Καλό βράδυ!

blogger είπε...

Κάνεις πολύ μεγάλο λάθος. Ο Παπανδρέου δεν πρότεινε στον Καραμανλή απλά να πάει να "μιλήσει" στα Σκόπια. Ποιος ο λόγος; Άντε και πήγε, τα "είπε" και μετά;
Αν πήγαινε θα πήγαινε ως συνομιλητής. Ως εκπρόσωπος του Κράτους, με την έγκριση (ναι με την έγκριση γιατί αυτό λένε οι θεσμοί του κράτους μας) του Έλληνα Πρωθυπουργού.
Το θέμα δεν πήρε διαστάσεις από τους "δεξιούς" όχι γιατί "φάνηκε επαίτης" ο Παπανδρέου και τους βόλεψε, αλλά γιατί σεβάστηκαν την κίνησή του να μην δωσει έκταση σε αυτό το γεγονός.
Προέχει η ομοψυχία.

τσότσος είπε...

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης θα πήγαινε σαν επίσημος συνομιλητής εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης;! Αν είναι δυνατόν, αυτά δεν γίνονται πουθενά ούτε θεσμικά προβλέπονται: μόνο η κυβέρνηση έχει την δυνατότητα να συνομιλεί με άλλα κράτη και δεν αναθέτει ΠΟΤΕ τέτοιο ρόλο στην αντιπολίτευση, εκτός αν μιλάμε για ΜΥΣΤΙΚΗ αποστολή με σιωπηρή έγκριση του πρωθυπουργού. Σε αυτή την περίπτωση τέτοιες αποστολές δεν ανακοινώνονται. Αυτό είχε στο μυαλό του ο ΓΑΠ, μυστική αποστολή;
Ο ΓΑΠ θα μπορούσε να πάει σαν πρόεδρος της Σ.Διεθνούς να τους τρίξει τα δόντια, όχι όμως την τελευταία στιγμή αλλά καιρό πριν.

blogger είπε...

Πάνω-κάτω έρχεσαι στα λόγια μου.
Αλλά και ως Πρόεδρος της Σ.Δ., τον αφήσαμε να ασχοληθεί με σημαντικά ζητήματα τόσο καιρό; Μας φάγανε τα εσωκομματικά μας.
Τέλος πάντων.
Ευχαριστώ για την φιλοξενία.

Dimitris Tsakalias είπε...

Προτείνεις το προφανές, κάτι όμως που δεν πραγματοποίησαν οι "αρμόδιοι" την ώρα που έπρεπε.

Για κάποιους, φαίνεται, πάντα είναι νωρίς.

Μας αξίζουν οι πολιτικοί ηγέτες που έχουμε.

Τους αντιμετωπίζουμε σαν ίσους μεταξύ τους. Άλλοι περισσότερο, άλλοι λιγότερο ίσοι μεταξύ ίσων.

τσότσος είπε...

Φίλε Δημήτρη (συνονόματε), το προφανές για μας τους κοινούς θνητούς είναι, φαίνεται, μεγάλη "σοφία" για αυτόν που, κακά τα ψέμματα, έπρεπε να είναι η πολιτική ελπίδα μας να απαλλαγούμε από την σημερινή κυβέρνηση...
Το timimg του ΓΑΠ σπάει κόκκαλα.
Σκέψου μόνο ότι, όπως έγραψε και η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, αν πήγαινε στα Σκόπια τη δεδομένη στιγμή θα έβρισκε τους πάντες φευγάτους για Βουκουρέστι και δεν θα είχε με ποιον να μιλήσει!
Σε διαβάζω τακτικά. Καλό βράδυ!

NdN είπε...

Βλέπω φίλε τσότσο ότι εξελίσσεσαι σε μεγάλο αντι-Γεωργικό! (με χιούμορ πάντα το λέω, έτσι;)

Λοιπόν ακου να σου πω και την δική μου γνώμη. Η ελλάδα έχει κυβέρνηση και τις διαπραγματεύσεις τις κάνει αυτή. Η θέση που έχει ο ΓΑΠ δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για μικροκομματικούς λόγους. Επομένως θα ήταν απαράδεκτο να πάει αν δεν είχε ενημερώσει τον εκλεγμένο πρωθυπουργό της χώρας. Γενικά συμφωνώ με τον Κρογιά. Έρω ότι δεν θα έχεις κάτι να προσθέσεις, αλλά βρήκα λίγο χρόνο και είπα να περάσω!

Καλή σου μέρα φίλε!

τσότσος είπε...

Φίλε μου Νίκο, σε ευχαριστώ για το σχόλιό σου, όπως πάντα εκτιμώ τη γνώμη σου...
Νομίζω ότι τόσο ο φίλος Κρόγιας όσο και εσύ τονίζετε άλλο θέμα από ό,τι εγώ: ΦΥΣΙΚΑ και θα ενημέρωνε τον Καραμανλή για το τί θέλει να κάνει πηγαίνοντας εκεί, δεν έπρεπε όμως ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΑΔΕΙΑ, αν ένοιωθε ότι πρέπει να πάει (γιατί αυτό θα επίτασσε το εθνικό συμφέρον), θα έπρεπε να πάει και φυσικά να ενημερώσει ΜΕΤΑ τον Καραμανλή.
Τώρα έδειξε (έδειξε, όχι ότι έτσι είναι) σαν να μην ήξερε αν έπρεπε να πάει ή όχι.
Έπρεπε να πάει, κατά τη γνώμη μου, πιο νωρίς και να χρησιμοποιήσει το κύρος του σαν πρόεδρος της ΣΔ και ο πιο επιτυχημένος ΥΠΕΞ που είχαμε ποτέ (βλέπεις Νίκο, δεν είμαι "τυφλός" αντι-Γεωργικός, προσπαθώ να κρίνω πράξεις και όχι προθέσεις...).
καλό σου βράδυ!