Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2008

ΒΟΡΡΑΣ (ΜΑΚΡΥΝΟΣ)...






Βρέθηκα για δουλειά στην πρωτεύουσα της μακρυνής Εσθονίας, το Ταλίν, πριν λίγες μέρες.









Μακρυά, πολύ μακρυά, αδέλφια: 6 ώρες "καθαρής" πτήσης μέσω Άμστερνταμ (με τις αναμονές 10 ώρες σύνολο...), 60 χλμ. μόνο από το Ελσίνκι (απέναντι με το πλοίο) και 250 χλμ. από την Αγ. Πετρούπολη!















"Ζέστη" (0 βαθμοί...), ήμουν τυχερός, μου είπαν, γιατί την περίοδο που πήγα (τέλη Ιανουαρίου) η θερμοκρασία πάει συνήθως στους -15...

Φινλανδόφατσες οι Εσθονοί με ανεπτυγμένη τουριστική συνείδηση: καλά αγγλικά από σχεδόν όλους, εξυπηρετικοί και πρόθυμοι, όλες οι τιμές στις κορώνες τους και σε €.
Μια φούχτα είναι (1,5 εκατ., 400.000 ζουν στο Ταλίν), ανάμεσά τους μια ισχυρή ρωσική μειονότητα που ξέμεινε εκεί μετά την κατάρευση του "υπαρκτού" και αρνείται να ενσωματωθεί: διατηρούν τα ρωσικά διαβατήριά τους και αρνούνται να μάθουν εσθονικά!
Μετά την ενσωμάτωσή τους στην Σοβιετική Ένωση, κάποιοι θερμόαιμοι Εσθονοί ξεκίνησαν "αντάρτικο" που, με διαλείμματα, έληξε το 1975! Μαχητές κρύβονταν σε ελώδεις/δασώδεις περιοχές και "πετροβολούσαν" τους Ρώσους...'Έσπασαν" όταν οι Σοβιετικοί μετέφεραν τις οικογένειές τους στη Σιβηρία στη δεκαετία του '70.















Η παλιά πόλη κούκλα, από τις καλύτερα διατηρημένες μεσαιωνικές πόλεις της Ευρώπης.




































Η νέα πόλη; "Κομμουνιστικά" κτήρια και γκριζάδα...










"Νεκρή" η παλιά πόλη μετά τις 7 το απόγευμα με 2-3 γραφικά στέκια. Απόλυτη απαγόρευση καπνίσματος σε εσωτερικούς χώρους και άντε τώρα εσύ να ξεχαρμανιάσεις στο δρόμο με τους μείον τόσους...Γιαυτό δεν συνιστάται σαν προρισμός σε θεριακλήδες. Το μόνο μέρος που μπορείς να καπνίσεις είναι ένα Club Habanos, όπου, σαν "μέλος" ας πούμε, δοκιμάζεις πούρα και πίνεις το ποτό σου...










"Τσιμπημένες" τιμές σε μπαρ/φαγάδικα (15 € η μπριζόλα, 9 € η μακαρονάδα σε ιταλικό, 3.50 € ο διπλός εσπρέσσο), λογικότατες στα ξενοδοχεία (50-60 € το μονόκλινο σε ξενοδοχεία 3-4 αστέρων).

Για μια φορά καλά είναι (σε 1 μέρα τα είδες όλα...), θα χρειαστεί να πάω 2-3 φορές ακόμα...



19 σχόλια:

NdN είπε...

Ωραίες οι φωτογραφίες, αν και είναι τραβηγμένες όλες βράδυ.

Δεν θα είναι μέσα στις πρώτες επιλογές μου για ταξίδια. Ωστόσο είμαι σίγουρος ότι ως λαός πρέπει να είναι δουλευταράδες και φιλότιμοι ως οικοδεσπότες. Τουλάχιστον ότι πληρώνεις να παίρνεις. Αυτή την εντύπωση αποκόμισα από μία Εσθονή που γνώρισα στο Λονδίνο.

Το ότι είναι νεκρή μετά τις 7 δεν το ήξερα και σε συνδυασμό με τον ρατσισμό τους απέναντι στους καπνιστές, θα την αποφυγω για διακοπές.

Πιστεύω η δεύετρη φορά θα είναι καλύτερη. Ολο και θα υπάρχει κάτι ακόμα που πρέπει να δεις.

Καλό βράδυ!

τσότσος είπε...

ndn, δούλευα την ημέρα (γιαυτό μόνο οι φωτογραφίες από τη νέα πόλη είναι τραβηγμένες μέρα), αν και η μέρα εκεί τώρα το χειμώνα διαρκεί μέχρι τις 4 το μεσημέρι.
Νεκρή είναι το χειμώνα, μου είπαν ότι το καλοκαίρι πλημμυρίζει από Φινλανδούς, Ρώσους κλπ.
Καλό Σαββατοκύριακο!

Trifon Triantafillidis είπε...

Τσότσο,

ευχαριστούμε που μας πήρες μαζί σου, έστω και για λίγο :-)

prasino liker είπε...

Tσοτσο οπου και να ταξιδευει κανεις ειναι ομορφα.Γνωριζεις, μαθαινεις και ζεις διαφορετικα.Γιατι οχι εστω και για λιγες ημερες.Το μονο που με μπλοκαρε ειναι το κρυο.Αυτο δεν το μπορω με τιποτα.Εσυ να περνας καλα και εμεις νοερα να ταξιδευουμε μαζι σου μεσα απο τις φωτογραφιες.

τσότσος είπε...

Τρύφωνα, λικεράκι, σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Ακριβώς εκεί αποσκοπούσα, να δείξω κάτι από ένα μέρος που δύσκολα θα πηγαίναμε και, λόγω απόστασης αλλά και τοποθεσίας, μας φαίνεται λίγο "εξωτικό".
Όλα τα ταξίδια είναι ωραία, αλλά ειδικά για σένα, Χανιώτισσα φίλη, που έχεις μάθει σε ζεστό καιρό και ζεις στην πανέμορφη πόλη σου, τέτοιο ταξίδι δεν θα σε εντυπωσίαζε και θα σε ταλαιπωρούσε.

Από Μηχανής Θεός είπε...

"Έσπασαν" όπως λες πρόσκαιρα, μα συνέχισαν να αγωνίζονται. Μέχρι που η απόσχισή τους ήταν μία από τις αφορμές για την κατάρρευση της ΕΣΣΔ. 14 χρόνια χρόνια ανεξαρτησίας και ξανά ένταξη σε νέο σχηματισμό.. Υπό την σκέπη της ΕΕ (!).

Την καλησπέρα μου.

τσότσος είπε...

Δεν θυμάμαι, αποσχίστηκαν πριν το 1991, χρονιά της κατάρευσης της Σ. Ένωσης; Νομίζω ότι ανακήρυξαν την ανεξαρτησία τους μαζί με τις άλλες βαλτικές δημοκρατίες το'91.
Σε ευχαριστώ για το σχόλιο.

katerina είπε...

Τσότσο, ξέχασα να σε ρωτήσω στο Ταλίν είναι το παλιότερο Ευρωπαικό φαρμακείο ή μπορεί και το παλιότερο στον κόσμο. Δεν θυμάμαι. Πήγες;; Ακόμα έχουν τα πορσελάνινα ιγδία και τρίβουν διάφορα εξωτικά φυτά όπως ...θυμάρι.

cinderella είπε...

Είναι απίστευτες οι εικόνες σου κυρίως γιατί προέρχονται από μια χώρα που δεν αποτελεί δημοφιλή προορισμό για ταξίδι. Κι όμως κρίνοντας από τις εικόνες πρέπει να είναι μαγευτικά!
Καλημέρες και καλή εβδομάδα!

τσότσος είπε...

Κατερίνα, σε ευχαριστώ για την πληροφορία, δεν το ήξερα...Θα μάθω και θα σου πω την άλλη φορά. Δεν πιστεύω να θέλεις να σου φέρω "εξωτικό" θυμάρι, έτσι;

Elli είπε...

Έχω πάει, μόνο ημέρα όμως είναι μαγευτική πόλη, από τις ωραιότερες. Βέβαια τα σημάδια του κουμουνιστικού καθεστώτις υπάρχουν ακόμα έντονα..

τσότσος είπε...

Έλλη καλησπέρα, πώς βρέθηκες εκεί; Ρωτάω γιατί είναι ασυνήθιστος τουριστικός προορισμός.

vagnes είπε...

Ταξιδακια εσυ με καλο καιρο (και ο ndn συνεχεια), με βλαβη στο ιντερνετ εγω, λογω κακοκαιριας, το Σ/Κ. Τα μοιραστηκαμε δικαια τα αγαθα βλεπω.

Πολυ ομορφες βραδυνες εικονες αλλα κοσμο πουθενα. Μετα λεμε δεν μας αρεσει η Ελλαδα. Καλα που πανε μετα τις 7;
Να περνας καλα φιλε και παντα τετοια

τσότσος είπε...

Φίλε vagnes, ο τρόπος ζωής στην Ελλάδα είναι αξεπέραστος, απλά η τάση μας για μιζέρια και ο αρχοντοχωριατισμός μας μας κάνει να μην θέλουμε να το παραδεχτούμε...
Σε καταλαβαίνω με το Internet, έχει μπει τόσο μέσα στη ζωή μας που νοιώθουμε τυφλοί όταν συμβεί η "στραβή"...

τσότσος είπε...

Cinderella, σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Οι φωτογραφίες δείχνουν μια πράγματι όμορφη πόλη που, όμως, το χειμώνα κοιμάται. Δεν μπόρεσα να "πιάσω" τον σφυγμό του κόσμου και πώς πραγματικά ζουν, ίσως στο άλλο μου ταξίδι.

Elli είπε...

Ήμουν Ελσίνκι κ πήγα μονοήμερη!

τσότσος είπε...

Έλλη, σκέφτομαι να κάνω το ίδιο "ανάποδα" αλλά δεν μου βγαίνουν οι μέρες. "Λέει" το Ελσίνκι;

tzonakos είπε...

Με πέθανες τωρα, εκπληκτικές φωτογραφίες και ωραίο ταξίδι !
Πολυ θα θελα να πάω εκει και σε πολλά άλλα μέρη.
Ειναι μακριά βέβαια, αλλα άξιζε.
Πάντα τέτοια.

τσότσος είπε...

Φίλε Τζονάκο, αν σε ενοχλεί η απόσταση (συμφωνώ), υπάρχουν ωραία, πιο κοντινά μέρη: Ιταλία (παντού), Βαρκελώνη, Γερμανία, Αυστρία. Όρεξη να'χεις για ταξίδι, πάντα βρίσκεις ωραίους προορισμούς.
Και μην ξεχνάμε βέβαια την πανέμορφη Ελλάδα. Δοκίμασε να πας σε μικρό νησί το χειμώνα, έχει τέτοια "αύρα δύναμης"!
Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.